Bužimljanin Mirzet Alešević objavio svoju prvu knjigu ‘Na putu od kuće do škole’


Knjiga “Na putu od kuće do škole” namijenjena učenicima nižih razreda prva je knjiga ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini, a autor je Mirzet Alešević, Bužimljanin koji već dugi niz godina živi u Cazinu.

O autoru
Mirzet Alešević, rođen 03.08.1982. godine u Bužimu. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, a saobraćajno-tehničku školu u Velikoj Kladuši. Godine 2001. upisuje Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću, Odsjek za razrednu nastavu. Kao student obnašao je funkciju predsjednika Asocijacije studenata Pedagoškog fakulteta “EDUCO”, te sekretara Unije studenata Univerziteta u Bihaću. Učesnik je mnogih studentskih kongresa, seminara, kao i radionica. Po završetku studija najprije je bio profesor razredne nastave u OŠ “Todorovo”, a danas radi u OŠ “Stijena”. Dugogodišnji je sportski radnik NS USK-a. Trenutno živi u Cazinu.

Knjiga je svojevrsna uputa/pomoć djeci kako se trebaju ponašati u saobraćaju, gdje kroz igru spoznaju saobraćajnu signalizaciju, kao i opasnosti na putu.

Otkud ideja za ovakvu knjigu? Pa i sam radim s djecom mlađih uzrasta i oni najčešće nemaju potrebno znanje o opasnostima na putu koje im je neophodno zbog toga što su svakodnevno učesnici u saobraćaju. Ovo je moj način da ih na jedan zanimljiv način naučim saobraćajnoj kulturi, tj. onome što trebaju znati o putu od kuće do škole, istakao je Alešević.

“Na putu od kuće do škole” je knjiga koja vam omogućuje da se upoznate sa osnovnim pojmovima o saobraćaju, površinama koje koriste pojedini učesnici u saobraćaju, osnovnim pravilima kretanja učenika u saobraćaju, saobraćajnom signalizacijom i kako se ponašati i kako se koriste sredstva javnog prijevoza.

Recenzent knjige je Izet Hodžić, dipl. ing. saobraćaja, profesor u Mješovitoj srednjoj školi u Velikoj Kladuši, dok je lektor prof. dr. Šeherzada Džafić. Fantastične ilustracije djelo su Arona Cikača, a naslovnica Marte Muždalo, dok je izdavač Cvrčak d.o.o. iz Travnika.

Osnovna poruka knjige, pa i samog autora je Vaša igra je vaša radost, ali ako se igrate na pogrešnom mjestu, to može biti vaša opasnost.

Promocija knjige bit će održana u mjesecu aprilu, s tim da će se prva održati u OŠ “Stijena”. O tačnom datumu pisat ćemo naknadno u idućem periodu.

(M. Selimović/Cazin.NET)