Izbjegnite bakterije: Jeste li znali koja su najprljavija mjesta u kuhinji


Kuhinja je prostorija u kojoj je prisutno najviše bakterija i mikroba koji se s lakoćom šire svuda po stanu, a potom ih hranom unosimo u organizam.

Kako vam se to ne bi desilo, evo koja biste mjesta u ovoj prostoriji svakodnevno trebali čistiti.

Spužva za posuđe

Greška koju prave mnogi jeste pranje sudopere i kuhinjskih elemenata spužvicom. Tako ćete na njoj sakupiti mnoštvo bakterija i mikroba. Najbolje bi bilo na kraju dana otkuhati je u posudi uz dodatak deterdženta za posuđe, a sedmično promijeniti.

Salvete

Kada se tanjiri i ostali pribor osuše, kuhinjska salveta i dalje je mokra. Vlažnost, u kombinaciji s toplim zrakom iz kuhinje, čini ih savršenim mjestom za širenje mikroba.

Ručke na elementima

Može vam se dogoditi da pripremate meso i posegnete u ladicu da izvadite viljušku ili nož. Na ovaj način sve bakcile ćete prenijeti na ručku ladice ili ormarića. Pranje ruku najbrži je i najjednostavniji način da to spriječite, a ručke na kraju dana obrišete namjenskim sredstvom za čišćenje.

Daska za sjeckanje

Daska na kojoj svakodnevno režete meso i povrće sadrži 50 puta više bakterija nego zahodska. Zato je treba često mijenjati. Stručnjaci predlažu da radije koristite plastičnu, koju ćete moći oprati u mašini za posuđe.

 

Izvor:Faktor.ba