Kako napraviti PayPal i plaćati iz BiH na internet prodavnicama


Za kupovinu putem interneta najčešće prihvaćeno sredstvo plaćanja je Paypal.

Paypal je američka kompanija koja nudi usluge online plaćanja u cijelom svijetu. Nudi prijenos novca preko interneta i služi kao alternativa tradicionalnim sredstvima plaćanja kao što su čekovi.

Vlasnik PayPal-a je najveća internet prodavnica eBay koji ga je kupio 2002, da bi ga 2015. godine preustrojio u neovisnu kompaniju. Iste godine procijenjena vrijednost PayPal-a bila je 46.6 milijardi američkih dolara.

Otvaranje računa iz BiH

Za otvaranje računa korisniku iz Bosne i Hercegovine je potrebno sljedeće:

  1. validna email adresa
  2. posjedovanje debitne ili kreditne kartice na svoje ime
  3. iznos na računu vezanom za karticu od najmanje 1.95$ (3.60KM na dan 09.mart 2017)

Proces otvaranja računa

Prvo što korisnik mora uraditi jeste registrirati račun na paypal.com. Nakon uspješne registracije i potvrde računa sa mail adresom, potrebno je uvezati debitnu/kreditnu karticu sa paypal računom, što je vrlo jednostavno i iziskuje osnovne podatke o osobi, broj i rok važenja kartice te adresu. Nakon povezivanja kartice PayPal će isplatiti sa računa 1.95$ što prema srednjem kursu Centralne Banke BiH iznosi 3.60 KM na dan 09. mart 2017. Nakon toga korisnik mora potvrditi karticu unosom četveroznamenkastog broja koji može potražiti u svojoj banci lično ili na način da nazove broj koji se nalazi na poleđini kartice.

Nakon uspješne potvrde kartice iznos od 1.95$ će biti refundiran na račun.

Važeće kartice u BiH

Važeće debitne ili kreditne kartice za plaćanje ili primanje sredstava na PayPal račun iz BiH su

  1. VISA credit
  2. VISA ELECTRON debit

3. MasterCard debit

4. AmericanExpress

5. MasterCard credit

Međutim, u slučaju da želite povući par na bankovni račun i podići ih kao KM protuvrijednost potrebno je da imate VISA kreditnu ili debitnu karticu.

http://itrevolucija.org