Korisni savjeti za tropske dane: Šta ne trebate nositi po vrućini


Poznato je da crna odjeća privlači toplinu i da je najgora moguća opcija za vruće dane. Zbog toplote nateknu i stopala, a problem će postati neugodniji ako nosite sandale s puno kaišića

Kad živa na termometru prijeđe 30 stepeni, na uobičajeno pitanje dok stojimo ispred otvorenog ormara i razmišljamo šta obući, kao da nema nikakvog smislenog odgovora. Iako vam se čini da je svejedno šta ćete odabrati, jer ćete se ionako “skuhati” kada izađete na ulicu, neki savjeti ipak pomažu da lakše izdržite paklene vrućine.

Preskočite nakit  Skinite prstenje, jer pri visokim temperaturama prsti prvi nateknu. Izbjegavajte velike ogrlice koliko god efektno izgledale. Umjesto njih, odlučite se za diskretnu tanku ogrlicu i naušnice.

Izbjegavajte sandale s puno kaišića  Po vrućinama nateknu i stopala, a taj će problem postati još neugodniji ako nosite sandale s puno kaišića. Zamijenite ih udobnim platnenim tenisicama.

Ne nosite odjeću od svile  Ljeti birajte prirodne materijale, koji će omogućiti koži da lakše diše. Iako je uz pamuk i lan svila također jedan od prirodnih materijala, pri izrazito visokim temperaturama bolje je preskočite. Pod svilom koža jednostavno ne diše, a znoj može uništiti materijal.

Ne nosite preuske farmerice
Ne samo da će vam u njima biti još toplije, već će vas sputavati i lijepiti se za noge, pogotovo tokom dana, kada je izražen visok postotak vlage u zraku. Prozračne hlače širih nogavica, od prirodnih materijala, mnogo su bolja opcija.

Tamnu, crnu i sivu odjeću ostavite za noć i hladnije dane
Poznato je da crna odjeća privlači toplinu i da je najgora moguća opcija za vruće dane. Očekujte probleme i u odjeći sivih nijansi, jer se na njoj vidi i najmanja mrlja od znoja. Nosite bijelu ili onu u jarkim nijansama.

Izvor:Faktor.ba