Kugle u Zborištu vulkanskog porijekla, stare 30 miliona godina


Kamene kugle pronađene u velikokladuškom naselju Zborište najvjerovatnije vode porijeklo iz jurskog perioda što znači da su nastale prije otprilike 30 miliona godina, smatraju dvojica geologa koji su u četvrtak uzeli uzorke kugli radi daljnjeg ispitivanja.

Geolozi Ševket Goletić iz Bosanske Krupe i Senad Karajić iz Velike Kladuše utvrdili su strukturu i način nastanka četiri kamene kugle, a uzete uzorke su poslali na Rudarsko-geološki fakultet u Tuzli. Nakon rezultata te analize, koji bi trebali biti poznati u narednih sedam do deset dana, sa punom sigurnošću moći reći kad i kako su kugle nastale.

No, na osnovu elemenata koji čine sastav kugli, geolozi su sigurni da one potječu iz geološkog razdoblja Jure i da su stare oko 30 miliona godina, a nastale su pod morem.

“Sa ovih područja Panonsko more povuklo prije 7 miliona godina što znači da su kugle nastale duboko pod površinom mora i to usred vulkanskog djelovanja tako da je prilikom erupcije vulkana stijene u obliku lave izbačene u morskoj dubini što je stvaralo dodatne praskove i komadanje na više dijelova, a pod dejstvom vode i naglog hlađenja stvarao se taj okrugli oblik opasan manganskim pkaštom što je tim kuglama davalo dodatnu čvrstoću”, prepričava riječi geologa Šefik Sadiković, planinar i zaljubljenik u prirodu iz Velike Kladuše te jedan od pronalazača kamenih kugli u Zborištu.

Stručnjaci su način nastanka ovakvih kugli nazvali “inicijalni geosinklinalni vulkanizam”.

Kamenih kugli vulkanskog porijekla ima u raznim dijelovima svijeta, a najbrojnije su u zapadnom Meksiku, dok su u našoj zemlji najpoznatije one u okolini Zavidovića,a pronađene su i na području Banjaluke, Vareša, Teočaka, Maglaja…

U Zborištu su pronađene ukupno četiri kugle težine od 600 do 2500 kilograma i promjera od pola metra do sedam metara. Dvije su pronašli mještani Zborišta, a dvije članovi Planinarskog društva Velika Kladuša.

/kladusa-online