Općina Bužim u potpunosti isplatila poticaje za poljoprivredu


Iako se Budžet općine Bužim ne puni planiranom dinamikom, načelnik Agan Bunić je odobrio i isplatio sredstva namijenjena za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji u planiranom iznosu.

Naime, ovih dana se uplaćuju sredstva u iznosu oko 20.000 KM poljoprivrednim proizvođačima koji su prijavili kupovinu sjemena kukuruza, ukupno 41 poljoprivredni proizvođač. Ranije je realiziran program kupovine i dodjele 20 plastenika nezaposlenim ženama, zašto je iz Budžeta općine izdvojeno 19.600 KM, a što predstavlja 40% sredstava za ukupan projekat koji je koštao oko 50.000 KM.

Preostali iznos sredstava (oko 20.000 KM) za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji je realiziran u svrhu podrške proizvodnji meda, putem udruženja „Propolis“ iz Bužima, kupovini sistema za navodnjavanje u proizvodnji krastavaca, sufinanciranju analize zemljišta i poslova u zaštiti zdravlja bilja, te sufinanciranje održavanja 5. Sajma poljoprivrede i zdrave hrane u organizaciji Udruženja žena „Izvor“ iz Bužima.

Iz sredstava rezerve granta za poljoprivredu će se do kraja godine realizirati jedan manji iznos za podršku u izgradnji prvog pčelarskog doma na području općine Bužim, dok će se značajniji sredstva za ovaj projekat planirati kroz Budžet općine za narednu godinu.