Općine u slivu Une traže reakciju države: Nuklearni otpad će Bužim ostaviti bez kruha


Odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada u neposrednoj blizini Bužima, u Bosanskoj krajini, značilo bi da će stanovnici ovog gradića koji se bave poljoprivredom i stočarstvom ostati bez hljeba.

Hrvatska, prema ranijim najavama, a u skladu sa svojom strategijom zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošnog nuklearnog goriva, na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, planira graditi odlagalište.

Potpisali zahtjev

Lokalne zajednice u BiH, ali i u Hrvatskoj, oštro se protive ovome, jer će to, kako navode, značiti kraj života na tim prostorima. Načelnici općina Bužim, Bosanska Krupa, Cazin i Velika Kladuša te načelnica Općine Bosanski Novi, nedavno su održali sastanak i potpisali zahtjev za zabranom bilo kakvih radova u vezi gradnje odlagališta. Osim načelnika općina u slivu rijeke Une, sastanku su prisustvovali i direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku u nuklearnu sigurnost BiH, predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinstvo i ekologiju RS-a.

Od institucija BiH se traži da poduzmu sve mjere i iskoriste svoje nadležnosti kako bi ovaj zahtjev urodio plodom te da diplomatskim putem spriječe gradnju ovog odlagališta koje bi sigurno imalo velike zdravstvene posljedice za sve stanovnike općina koje su u neposrednoj blizini ove lokacije.

Izvoz u EU

– Vijeće ministara je već reagiralo, a i Predsjedništvo BiH je upoznato sa našim zahtjevom. Trgovskoj gori se trenutno ništa ne radi. Kolege iz Bosanskog Novog su bili tamo i mogu to potvrditi – kazao je za Faktor načelnik Bužima Agan Bunić.agan-bunic-26052015- (5)

Upravo stanovnici ove općine bi bili najviše izloženi, jer je lokacija udaljena svega desetak kilometara od Bužima.

-Mi izvozimo svoje poljoprivredne proizvode u EU. Možete li zamisliti šta će takvo odlagalište značiti za, primjera radi, naše uzgajivače malina i kestena? Ovdje puno ljudi živi od toga. Odlagalište 10 kilometara od Bužima je nedopustivo – kaže Bunić.

U cijeloj ovoj priči ne smije biti politike, kaže Bunić, te dodaje da su pojedini već pokušali ispolitizirati cijeli slučaj.

Pitat će i BiH

Direktor Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Hrvatske Saša Medaković je ranije za Faktor kazao kako Hrvatska još uvijek nije u fazi donošenja konačne odluke u vezi odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, ali kada za to bude vrijeme „kontaktirat će i bh. stranu“.

Osim toga, ustvrdio je kako se ne radi o tako opasnom otpadu kako se to pokušava predstaviti.