OTVORENA 22. MANIFESTACIJA SLOBODARSKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIMA


Slobodarski dani viteškog grada Bužima, manifestacija koja se već 22 godine obilježava u herojskom krajiškom gradu Bužimu, započela je danas prigodnim aktivnostima i svečanostima.

Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, te posjetom Muzej sobi i turbetu generala Izeta Nanića i poginulim borcima 505. Viteške brigade gdje je proučen Jasin i klanjan akšam-namaz. Nakon toga na platou OŠ “Bužim” upriličena je svečanost otvorenja manifestacije koju otvorio Općinski načelnik Zikrija Duraković.

Na ovogodišnjoj Večeri Kur`ana učešće je uzelo deset učača koji su svojim melodičnim glasovima učili odlomke iz Časne knjige.

Ovogodišnje osvježenje otvorenja manifestacije  bila je svakako  promocija kaside “Devet heroja” koju je izveo Mustafa ef. Isaković, a nakon toga je premijerno prikazan i spot za istoimenu kasidu.

Pristunim se obratio i  bihaćki muftija Hasan ef. Makić, a  prigodno predavanje u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme održao je muderis Nezim ef. Halilović.

Već sutra na rasporedu su nove aktivnosti i događaji. U jutarnjim satima delegacija će upriličiti obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića, dok će u 10h ispred zgrade Pošte krenuti i deseti po redu “Put bužimskih vitezova”. U isto vrijeme kreće i biciklistički maraton “Uspon na Ćorkovaču”.  Poslije podne-namaza bit će proučen tevhid na Ćorkovači poginulim borcima 505. Viteške brigade.

U večernjim satima istog dana tačnije u 21:00h u Velikoj sali Centra za kutluru, sport i informisanje održat će se žrijebanje za malonogometni turnir Izet Nanić.

Slobodarski dani viteškog grada Bužima je manifestacija koja već 22. godine čuva sjećanje na više od 500 poginulih boraca-šehida i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. To je manifestacija koja simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo, i s druge strane tugu i žal što je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

/ckbuzim.ba