POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA ISLAMSKI CENTAR U SISKU


Ovdje u Sisku danas svjedočimo velikoj istini o zajedništvu muslimana i kršćana, ovdje zajedno u miru sjede biskup i muftija i bratski se pozdravljaju, na početak gradnje islamskog molitvenog centra koju pomažu hrvatske državne, županijske i gradske vlasti došao je i vatikanski nuncij Alesandro D'erico. Ovako nešto ne možete vidjeti nigdje na kugli zemaljskoj i stoga pozivam sve s Istoka i Zapada, da dođu danas u Sisak, da dođu u Hrvatsku i vide kako se živi zajedništvo, kako u Hrvatskoj svoja prava ostvaruju svi pripadnici nacionalnih i vjerskih manjina – rekao je ovo na svečanosti polaganja kamena temeljca novog Islamskog kulturnog centra u Sisku muftija dr. Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dr. Hasanović je zahvalio izaslanicima turskog predsjednika i kuvajtskog emira što su došli u Sisak iskazati potporu gradnji Islamskog centra u Sisku, a posebno je pozdravio apostolskog nuncija u Zagrebu D'erica i sisačkog biskupa Košića.

Za islamske vjernike je to veliki dan, ocijenio je poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Husein Kavazović, koji je nazočne pozdravio u ime muslimana iz susjedne države. Naglasio je kako ćemo „Iz budućeg duhovnog doma demonstrirati i iskazivati dobro, koje će poticati harmoniju i novu kvalitetu života, ne samo muslimanima u ovom gradu nego i njihovim dobrim susjedima u ovom gradu, katolicima i drugima. Ovaj čin je i naša nada u viziju boljeg svijeta, ujedinjenog u dobru i zajedništvu. Hrvatska danas svima omogućuje da žive kao vjernici”, rekao je Kavazović.

Unatoč vrlo hladnom i vjetrovitom vremenu s kišom i snijegom, na svečanosti u Sisku okupio se veliki broj vjernika muslimana iz Hrvatske i BiH, te Siska i Sisačko-moslavačke županije. Došli su sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, gradonačelnici Kutine i Petrinje Andrija Rudić i Darinko Dumbović. Na svečnosti je bio i vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Husein Kavazović, veleposlanici Irana, Libije, Malezije, Maroka, Alžira i Vatikana. Svečanosti su se priključili izaslanik emira države Kuvajt, izaslanik turskog Diyaneta Janus Kuman, ravnatelj Ureda Vlade za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jevčić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rožić i brojni drugi.

Pozdravljajući nazočne sisački imam Alem ef. Crnkić je istaknuo kako će novi Islamski kulturni centar, osim što će biti džamija, imati i druge društvene sadržaje koji trebaju Sisku. – Sisak će dobiti i novu vizuru, a ovaj će centar biti otvoren za sve ljude dobe volje bez obzira na vjersku pripadnost. Izgradnju Islamskog kulturnog centra pozdravili su gradonačelnica Siska i sisački župan, potvrđujući da su Sisak i Sisačko-moslavačka županija uvijek bili multikulturne sredine, te da su muslimani , kojih u Sisku živi 2442, a na području Sisačko-moslavačke županije njih oko 4140, ugradili svoje živote, svoje sudbine u razvoj svojega grada i kraja.

Novi Islamski kulturni centar u Sisku prostirat će se na površini od 2.620 četvornih metara, a osim džamije u njemu će biti omladinski klub, dvorana, učionice, knjižnica s čitaonicom, stanovi za imame, sobe za goste, uredske prostorije. Gradit će se oko dvije godine, a cijena je oko 5,t milijuna eura. Investitor je Islamska zajednica u Hrvatskoj, uz izdašnu financijsku potporu nekih islamskih zemalja. Tako je muftija Hasanović rekao kako ih je kuvajtski emir pozdravio s pola milijuna dolara, a pomoć je obećao i izaslanik turskog Diyaneta, Janus Kuman.

/jutarnji.hr // al-jazeera balkans