Rudarstvo u USK: Ruda bez rudara, rudnici bez gospodara


Eksploatacija mineralnih sirovina na području USK svedena je na minimum. Od četiri rudnika koji se nalaze u USK za dva, rudnik mrkog uglja u Sanskom Mostu i mangana u Bužimu, može se kazati da ponešto rade. S druge strane, rudnici boksita u Bosanskoj Krupi i gipsa u Kulen Vakufu u potpunom su mirovanju.

Iako su ovi rudnici prije agresije na našu zemlju bili jedni od profitabilnijih u BiH i zapošljavali na stotine radnika, poslije rata neuspješnom privatizacijom doživjeli su sudbinu većine bosanskohercegovačkih poduzeća.

Vlada odnosno Ministarstvo privrede USK prije dvije godine potpisalo je ugovor sa firmom Lager iz Posušija za ekcpolataciju uglja na lokalitetu Zlauše u Kamengradu, općina Sanski Most. Planirana su ulaganja od 10,5 milionaKM, čime bi se pokrenula proizvodnja u ovom rudniku, otvorila radna mjesta, a Općina i USK ostvarili bi time značajan priliv sredstava. Predsjednik Komisije za koncesije USK Šefik Štulanović ističe da se čitav postupak odvija sporije od planiranog. Razlog tome je sudski proces koji se vodi sa Dioničkim društvom „Rudnik Kamengrad“ koji je u stečaju, a koji je ranije vršio eksploataciju rude na ovom lokalitetu.

U rudniku mangana Bužim trenutno je zaposleno 8 radnika koji rade na montaži nove opreme. Ove godine investirana su značajna sredstava u modernizaciju postrojenja što bi trebalo dovesti do novih zapošljavanja, ističu u upravi rudnika. Kad je u pitanju ruda gips, resorno ministarstvo je još 2015. godine potpisalo ugovor za eksploataciju ove rude sa firmom Siniat koja je dio belgijske grupacije Etex. Međutim, do današnjeg dana ništa se nije uradilo.

Rudnik boksita u Bosanskoj Krupi kojeg je privatizirao ulagač iz Srbije odavno je utihnuo. Nakon privatizacije određeno vrijeme rudnik je radio, sve do trenutka kada je država odlučila povesti više računa o iskorištavanju mineralnih sirovina i zatražiti naplatu koncesija koje joj po zakonu pripadaju.

U proteklih pet godina u Vladi USK i Općini Bosanska Krupa vođeni su razgovori sa nekoliko zainteresiranih investitora koji su izrazili ozbiljne namjere za ekspoloataciju rude boksit. Do danas na tom planu nije ništa poduzeto, drugim riječima, sve je ostalo na razgovorima, piše RTVUSK.