SERVISNE INFORMACIJE, ČETVRTAK, 11. 05. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 10.05.2017.godine od 08:00 sati do 10.05.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno krivično djelo (teška krađa)
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (materijalna šteta bez povrijeđenih lica)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 20 pacijenta, od kojih je 1 upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 11. 05.2017. u 07 : 40 sati

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se po suhom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila.

Zbog minerskih radova danas od 13 do 16 sati mogu se očekivati kraće obustave (do 5 minuta) na magistralnom putu M-4 Doboj-Tuzla, na lokalitetu kod tunela prema Stanić Rijeci i na raskrsnici prije tunela.

Na autoputu A-1 zbog radova na sanaciji klizišta na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići) saobraća se preticajnom trakom. Na dionici Butila-Vlakovo izvode se radovi na vijaduktu Bojnik, zbog čega vozila saobraćaju jednom trakom.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-16 Poriče-Kupres, M-18 Simin Han-Priboj, M-6.1 Mostar-Široki Brijeg i M-4 Banja Luka-Čelinac, kao i magistralne puteve na području Živinica (M-18) i Sanskog Mosta (M-15).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Crnoj Gori (Deleuša-Vraćenovići), ne preporučuje se korištenje GP Deleuša (od 11 do 15 sati).

Zbog radova na području Hrvatske, povremeno se sporije saobraća na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Hercegovini i na zapadu Bosne očekuje uglavnom pretežno oblačno vrijeme. U ostalim područjima naše zemlje umjereno do pretežno oblačno. U večernjim satima kiša je moguća u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar, umjeren do pojačan, južni i jugoistočni. Jutarnje temperature od 3 do 8, na jugu od 9 do 13, a dnevne od 19 do 25 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 11.05.2017. godine Nastavlja se razdoblje promjenljivih, mada nešto ugodnijih biometeoroloških prilika. Uz stabilnije vrijeme, temperature će porasti, pri tome bi povremeno jača južina mogla uzrokovati probleme osjetljivim osobama. Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima.

NA DANAŠNJI DAN

330. – Konstantinopol (Byzantium) je na današnji dan 330. godine postao glavni grad Rimskog Carstva

1189 – Fridrik I. Barbarossa je s vojskom krenuo u križarski rat na današnji dan 1189. godine

1941 – Britanci su na današnji dan 1941. oborili prvi Messerschmidt 109F

1942 – Amon Göth je na današnji dan 1942. naredio Židovskom vijeću Szczebrzeszyna (Poljska) da moraju platiti 2.000 zlota i 3 kilograma kave za streljivo koje je uskoro korišteno u pogubljenju lokalnih Židova

1960 – Adolf Eichmann, glavni nacistički logističar u provođenju Holokausta, uhićen je na današnji dan nakon 15 godina bijega. Izraelski agenti su ga locirali i uhitili u Argentini. Suđenje je održano u Izraelu i pomoglo je mnogim preživjelim Židovima da se nakon godina šutnje otvore i progovore. Osuđen je na smrt i obješen 1962. godine.

1812 U plesne dvorane Engleske stigao je prema tadašnjim razmišljanjima nemoralan ples valcer

1978 – Margaret A. Brewer je 1978. godine postala prva generalica u američkim marincima

1985 – U katastrofalnom požaru na gradskom stadionu Bradford Citya u samo 4 minute poginulo je 56 osoba i 265 je ranjeno. Do požara je vjerojatno došlo neopreznim odbacivanjem šibice ili opuška koji je zapalio smeće na tribini. Vatra se brzo proširila uz pomoć vjetra. 50-ak osoba je primilo nagrade za hrabrost pri spašavanju.