SERVISNE INFORMACIJE, ČETVRTAK, 18. 05. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 17.05.2017.godine od 08:00 sati do 18.05.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 52 pacijenta, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Amra  dr. Nanić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • U dijelu naselja u prekidu telefonske linije zbog oštećenja podzemnih instalacija
  • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 18. 05.2017. u 06 : 30 sati

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se uz relativno povoljne uvjete za vožnju i slab do umjeren promet vozila. Upozoravamo na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove.

Zbog radova na deminiranju do povremenih polusatnih obustava dolazi na magistralnom putu M-20 Trebinje-Ivanica (Bobovišta) od 07 do 17 sati.

Na autoputu A-1 zbog izvođenja neophodnih radova, jednom trakom saobraća se na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići).

Na magistralnom putu M-17 Jablanica-Mostar zbog radova u Donjoj Jablanici tokom dana saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Sporije saobraćanje moguće je i na magistralnom putu M-17 Ilidža-Blažuj, gdje se izvode radovi na redovnom održavanju.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve M-16 Poriče-Kupres i M-6.1 Mostar-Široki Brijeg, kao i magistralne puteve na području Živinica (M-18) i Sanskog Mosta (M-15).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova na području Hrvatske, povremeno se sporije saobraća na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano. U drugoj polovini dana umjeren razvoj naoblake. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje od 11 do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 23 i 29°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 18.05.2017. godine Stabilizacija vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti. Osjet sparine će se pojačati, izraženije u drugom dijelu dana, stoga je preporučljivo ne pretjerivati sa aktivnostima.

NA DANAŠNJI DAN

1096 – Počeo je masakr u Wormsu (Njemačka), u sklopu Prvog križarskog rata. Poklano je oko 800 Židova koji su se odbijali pokrstiti. Pokolj su počinili križari grofa Emicha. Bio je to samo jedan od brojnih napada na Židove tijekom tog rata (1096.-99.). Zanimljivo je ponašanje biskupa Adalberta koji je, nakon što su širom grada počela bezobzirna klanja, Židovima pružio utočište u biskupskoj palači, no rulja je osam dana kasnije provalila i poklala sve koji su se tamo sklonili.

1268 – Mamelučki sultan Baibars uništio je križarsku kneževinu Antiohiju.

1291 – Nakon šest sedmica opsade pada Akkon, posljednje veliko uporište kršćanskih snaga, u ruke muslimanskih Memluka. Sa ovim su krstaški ratovi defintivno propali.

1857 – Vulkan Mount Saint Helens, koji je  mirovao, eruptirao je jačinom ekvivalentom 10-megatonskoj bombi 1980. godine. Stratovulkan u saveznoj državi Washington u ožujku te godine počeo je pokazivati znakove pojačane aktivnosti, a u magmatskoj komori počeo se stvarati pritisak koji je izdizao planinu uzrokujući izbočenje na sjevernoj strani vulkana

1897 – Prvi je put objavljen u Londonu, vjerojatno najpoznatiji horor roman svih vremena, Drakula irskog pisca Brama Stokera.

1920 – Ivan Pavao II. (lat. Sanctus Ioannes Paulus PP. II.), rođen je na današnji dan 1920. godine. Rođen kao Karol Józef Wojtyła, djelovao je kao papa od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine.

1944 – Pobjedom Saveznika, ali uz teške gubitke, završena Bitka za Monte Cassino, jedna od najvažnijih bitaka na Italijanskom frontu u Drugom svjetskom ratu.