SERVISNE INFORMACIJE, ČETVRTAK, 27.04. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 26.04.2017.godine od 8:00 sati do 27.04.2017. godine do 8:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

 • Jedno narušavanje javnog reda i mira (svađa)
 • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

 • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

 • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 25 pacijenta, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

 • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
 • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 27. 04.2017. u 08 : 35 sati

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Vozače upozoravamo na mjestimično jače udare vjetra, kao i na učestale odrone.

Povremene obustave saobraćaja zbog deminiranja terena, tokom dana, mogu se očekivati na magistralnom putu M-5 Ripač-Vrtoče (Ripač-Dubovsko, 08-16 sati).

Na putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo autoput A-1 dionice Bojnik-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići). Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.

Na graničnim prelazima ovoga jutra zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, povremeno se na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja formiraju duže kolone vozila.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati).

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano prije podne, dok se u drugoj polovini dana očekuje povećanje oblačnosti. U Krajini i zapadnim područjima Bosne povremeno će padati kiša. Poslije podne prolazno slaba kiša se očekuje i na sjeveru Bosne. U noći na petak slaba kiša i u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine, sa mogućim jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 25°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Četvrtak 27.04.2017. godine Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pogoršanje vremena, praćeno povremenim padavinama i južinom, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Negativni uticaj promjene više će doći do izražaja u Hercegovini i Krajini.

 

 NA DANAŠNJI DAN

 1. – Stanovnici filipinskog ostrva Mactan ubili su portugalskog moreplovca Ferdinanda Magellana, komandanta prve ekspedicije oko svijeta.
 1. – Ludwig van Beethoven je skladao minijaturu Za Elizu, koja je bila rođendanski dar djevojčici, baš na njezin rođendan jer je zaboravio kupiti poklon.
 1. – Južnoamerički revolucionar Simón Bolívar, optužen za diktatorske ambicije, podnio ostavku na položaj predsjednika Kolumbije.
 1. – Grupa pod nazivom “Mladi Turci” oborila je sa vlasti turskog sultana Abdula Hamida.
 1. – Rođen je bh. književnik Šukrija Pandžo.
 1. – U Atinu, u Drugom svjetskom ratu, ušli su njemački tenkovi.
 1. – Italijanski partizani uhapsili diktatora Benita Mussolinija. Strijeljan je narednog dana u mestu Dongo, na jezeru Como.
 1. – Proglašena je nezavisnost afričke države Togo, bivše francuske kolonije.
 1. – Sijera Leone je stekla nezavisnost od Velike Britanije.
 1. – Nakon raspada SFRJ proglašena je Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), zajednička država Srbije i Crne Gore, koja je trajala nepunih 11 godina.
 1. – Eritreja je stekla nezavisnost od Etiopije poslije tri decenije građanskog rata i referenduma na kojem su građani glasali za nezavisnost.
 1. – Na predsjedničkim izborima u Paragvaju pobijedio je Nicanor Duarte Frutos čime se nastavila 55-godišnja vladavina njegove partije Colorado koja je u svijetu najduže na vlasti.