SERVISNE INFORMACIJE, SRIJEDA, 10. 05. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 09.05.2017.godine od 08:00 sati do 10.05.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (Jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 28 pacijenta, nije bilo pacijenata upućenih na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Indira dr. Bosnić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 10. 05.2017. u 07 : 30 sati

Na putevima u našoj zemlji, jutros se saobraća po mjestimično vlažnom kolovozu. Na planinskim prevojima, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke, upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Vozače pozivamo na oprezniju vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Povremene obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su na dionici magistralnog puta M-5 Ripač-Dubovsko, u vremenu od 08 do 16 sati.

Danas od 13 do 17 sati zbog minerskih radova na magistralnom putu M-5 kod Bosanskog Petrovca (industrijska zona Gorinčani) mogu se očekivati kraće obustave saobraćaja (do 5 minuta).

Zbog sanacionih radova, privremeno postavljena signalizacija na pojedinim dionicama uzrokuje sporije odvijanje saobraćaja. Izdvajamo autoput A-1 dionice Butila-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-16 Bugojno-Kupres, M-18 Tuzla-Priboj i M-4 Banja Luka-Čelinac.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnih prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati) i Deleuša (od 11 do 15 sati).

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas se našoj zemlji nakon pretežno oblačnog jutra očekuje postepeno smanjenje oblačnosti. Poslije podne ponegdje u Hercegovine i na jugozapadu Bosme su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar, uglavnom, slab jugozapadni, a na sjeveru Bosne istočni. Dnevne temperature od 15 do 20, na jugu od 18 do 23 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda 10.05.2017. godine Uz povoljne biometeorološke prilike, većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije. Hronični bolesnici i meteoropati neće imati jačih tegoba, ali bi zbog nižih temperatura i izraženijeg osjeta hladnoće, naročito tokom jutarnjih sati, trebali biti oprezniji. Povremene smetnje može uzrokovati i sjeverno strujanje.

NA DANAŠNJI DAN

1872 – Victoria Woodhull se na današnji dan 1872. godine kandidirala za predsjednicu SAD-a – prva žena koja se kandidirala na tu funkciju i to još prije nego su žene dobile pravo glasa na razini cijele države

1933 – Na današnji dan 1933. godine nacisti i prijatelji su spalili 25.000 knjiga koje su smatrali da kvare njemački narod. Nekoliko godina kasnije ti isti su spaljivali ljude.

1940 – Winston Churchill je na današnji dan 1940. godine preuzeo funkciju premijera Velike Britanije. Tri dana kasnije u poznatom nastupnom govoru je izrekao poznate riječi: “I have nothing to offer but blood, toil, tears, and sweat”

1940 – Njemačke snage su na današnji dan 1940. godine počeli operaciju “Fall gelb” – prvi dio akcije veće operacije napada na Francusku. Probojem kroz Ardene i dolinu rijeke Soome zaokružili su britanske snage koje su napredovale u Belgiji. Sužavanjem obruča potisnuli su ih prema Dunkirku.

1941 – Rudolf Heß, treći čovjek tadašnje nacističke Njemačke, na današnji je dan 1941. godine padobranom iskočio u Škotsku u čudnom pokušaju izmirivanja Njemačke i Velike Britanije. Hitler ga se odmah odrekao, a Hess je ostatak života (1987.) poživio u zatvoru.

1942 – Američki lovac P-51 Mustang na današnji je dan 1942. godine sudjelovao u borbenoj akciji

1969 – Američka vojska je na današnji dan 1969. započela bitku protiv Sjevernog Vijetnama na brežuljku 937. Premda malog strateškog značaja američkim vojnicima je naređen frontalni napad. Zbog velikog stradanja bitka je poznata pod nazivom bitka za Hamburger Hill.

1994 – Nakon ukidanja politike apartheida i slobodnih izbora Južnoafrička Republika je na današnji dan 1994. godine dobila prvog “crnog” predsjednika – prisegnuo je Nelson Mandela.

1899 – Fred Astaire, rođen kao Frederick Austerlitz, američki filmski glumac, plesač i pjevač, rođen je na današnji dan 1899. godine. Njegova scenska i kasnija filmska karijera trajala je 76 godina, i u tom je razdoblju snimio 31 glazbeni film. Posebno ga se povezuje s Ginger Rogers, s kojom je snimio deset filmova, koji su revolucionirali žanr glazbenih filmova.

1960 – Paul David Hewson, poznatiji kao Bono Vox, ili samo Bono, irski glazbenik, aktivist, frontmen irske grupe U2, rođen je 1960. godine

1986 – Radijske stanice europskog proljeća 1986. godine rado su svirale pjesmu “Rock Me Amadeus” austrijskog pjevača Falca

2012 – Slika “Sleeping girl” Roya Lichtensteina je 2012. godine prodana za rekordnih 45 milijuna dolara

2013 – Reshma Begum je spašena iz ruševine tvornice nakon što je bila zatrpana 17 dana, U jednoj od najgorih nesreća u Bangladešu tvornica se urušila i uzela živote preko 1000 radnika.