SERVISNE INFORMACIJE, SRIJEDA, 17. 05. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 16.05.2017.godine od 08:00 sati do 17.05.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Dva krivična djela ( Jedna šumska krađa i jedna teška krađa).

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 29 pacijenta, niko od njih nije upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Ljumić dr. Dženeta

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.
  • Jedan dio naselja u prekidu telefonske linije zbog oštećenja podzemnih instalacija.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 17. 05.2017. u 06 : 20 sati

Jutros se na putevima u našoj zemlji saobraća po mjestimično mokrom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila. Izuzetak su dionice u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima intenzitet saobraćaja pojačan. Magla mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima i u kotlinama. Na planinskim prevojima, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke, mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja. Vozače savjetujemo da voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

U toku su radovi na deminiranju terena, na magistralnom putu M-20 Trebinje-Ivanica (u mjestu Bobovišta). Svakodnevno, u vremenu od 7 do 17 sati, dolazi do povremenih obustava saobraćaja.

Na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), saobraća se sporije, zbog izvođenja sanacionih radova. Radovi se izvode i na magistralnim putevima: M-17 Jablanica-Mostar, M-16 Bugojno-Kupres i M-6.1 Mostar-Široki Brijeg. Vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, povremeno dolazi do usporenog saobraćanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni u jutarnjim satima očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U ostatku dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni su mogući povremeni i slabi lokalni pljuskovi. U Hercegovini vedro. Vjetar u Bosni, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, umjerena do pojačana, bura. Jutarnje temperature od 8 do 13, na jugu od 13 do 17, a dnevne od 17 do 23, na jugu od 24 do 28 °C.  U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana je moguć pljusak kiše. Jutarnja temperatura oko 10, a dnevna oko 20 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda 17.05.2017. godine Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropati neće imati jačih tegoba. Uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova, što bi moglo pokvariti ugođaj, osjet sparine će također biti izraženiji u drugom dijelu dana, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima.

 

 NA DANAŠNJI DAN
1814. – Norveška proglasila nezavisnost od Švedske i usvojila novi ustav.

1949. – Velika Britanija priznala nezavisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Severne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

1949. – Velika Britanija priznala nezavisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Severne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

2000. – Vlada Srbije preuzela beogradski radio i televiziju „Studio B“ upadom policije u redakcije.

2001. – Svih 30 putnika, uključujući i iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamenike ministara iz njegove delegacije poginulo je kada se na severu Irana srušio ruski avion Jak-40.

2003. – U najvećoj poplavi u poslednjih 50 godina, koja je posle velikih kiša zadesila Šri Lanku, poginulo je oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana sa lica zemlje. Procenjeno je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.