SERVISNE INFORMACIJE, UTORAK, 16. 05. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 15.05.2017.godine od 08:00 sati do 16.05.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

 • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
 • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

 • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

 • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 22 pacijenta, niko od njih nije upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Ramiz dr. Hušić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

 • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
 • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 16. 05.2017. u 08 : 00 sati

Prema podacima prikupljenim u našem informativnom centru, jutros se na putevima u BiH saobraća bez vanrednih ograničenja. Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a intenzitet saobraćaja pojačan je u gradskim centrima. Na dionicama u višim predjelima, kao i u kotlinama, vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle. Na planinskim prevojima, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke, mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja. Vozače savjetujemo da voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

U toku su radovi na deminiranju terena, na magistralnom putu M-20 Trebinje-Ivanica (u mjestu Bobovište), zbog čega u vremenskom periodu od 7 do 17 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

Zbog sanacionih radova, privremeno postavljena signalizacija na pojedinim dionicama uzrokuje sporije odvijanje saobraćaja. Izdvajamo autoput A-1 dionice Butila-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-16 Bugojno-Kupres i M-4 Banja Luka-Čelinac.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, povremeno dolazi do usporenog saobraćanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Bosni očekuje umjereno, a ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne, uz nešto više oblaka, u sjevernim područjima može pasti i malo kiše. Tokom dana, u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne sa lokalnim pljuskovima. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernog i sjevroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu od 13 do 16, a najviša dnevna od 19 do 24, a u Hercegovini od 24 do 27 stupnjeva.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Utorak 16.05.2017. godine Biometeorološka prognoza je povoljna. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti izraženijih tegoba vezanih uz njihove bolesti. Mjestimične padavine, u drugom dijelu dana, povremeno će kvariti ugođaj.

NA DANAŠNJI DAN

 1. – Španski osvajač Francisco Pizarro s malom grupom vojnika iskrcao se na sjevernu obalu Perua. Godinu dana kasnije osvojio je tu zemlju i surovo ugušio pobunu Inka.
 1. – Potpisan Sporazum Sykes-Picot, tajni dogovor između vlada Velike Britanije i Francuske o podjeli kolonijalnih interesa na Bliskom istoku.
 1. – Održana je prva dodjela Oscara u Hollywoodu.
 1. – Parlament Islanda okončao ugovor s Kraljevinom Danskom i proglasio nezavisnost, koja je potvrđena plebiscitom 24. maja 1944, na osnovu kojeg je Island proglašen republikom.
 1. – Nikita Hruščov zahtijevao je ispriku američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera zbog prelijetanja špijunskog aviona nad SSSR-om.
 1. – General Park Chung-hee izvršio vojni udar u Južnoj Koreji i potom je vladao tom azijskom zemljom do 1979. godine, kada ga je ubio šef njegove bezbjednosti. Vojna hunta je odmah po preuzimanju vlasti zabranila rad sindikata i političkih partija.
 1. – Objavljen je album “Blonde on Blonde” Boba Dylana, prvi dvostruki album u povijesti.
 1. – Sovjetski vasionski brod “Venera 5” spustio na Veneru i počeo da šalje podatke o toj planeti.
 1. – Poslije osam godina izgradnje u rad pušten hidroenergetski i plovidbeni sistem “Đerdap”, zajednički graditeljski poduhvat Jugoslavije i Rumunije. Sistem je koštao oko 400 miliona dolara, a elektroprivrede dviju zemalja su dobile 5,6 milijardi kilovat-časova struje godišnje.
 1. – Josip Broz Tito reizabran je za predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
 1. – Umro je Alija Sirotanović, udarnik i rudar-rekorder iz Breze. Istakao se kada je sa svojih osam komorata u roku od osam sati iskopao 152 tone uglja. Time je 24. jula 1949. oboren dotadašnji svjetski rekord Rusa Alekseja Stahanova od 50 tona.
 1. – Aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA uništila bihaćki aerodrom Željava, koji je bio najveći vojni podzemni aerodrom za avione u Evropi i nekadašnja baza JNA.
 1. – Zairski predsjednik Mobutu Sese Seko napustio Kinšasu, na kojoj su nezadrživo nadirali pobunjenici, okončavši tako 32-godišnju autokratsku vladavinu.
 1. – Usvajanjem zakona u kuvajtskom parlamentu, poslije više od 40 godina, žene su dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.