SERVISNE INFORMACIJE, UTORAK, 18. APRIL 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 17.04.2017. godine od 08:00 sati do 18.04.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

 • Nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
 • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

 • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

 • Nije bilo saobraćajnih nesreća

 ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodna 24 sata obratilo 27 pacijenata od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u Bihać. Dežurni doktor  bio je Hivzo dr. Kurtanović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

 • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
 • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 18. 04.2017. u 07 : 00 sati

Jutros se u većem dijelu BIH saobraća po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu, uz umjerenu frekvenciju vozila. U višim planinskim predjelima mjestimično ima i poledice na kolovozu. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju i uslovima na putu. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Izdvajamo autoput A-1, dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-18 Sarajevo-Semizovac, M-18 Tuzla-Priboj, M-4 Tuzla-Kalesija, M-16 Bugojno-Kupres, M-17 Jablanica-Mostar i M-17 Žepče-Maglaj.

Povremene obustave saobraćaja, zbog deminerskih radova, aktuelne su na dionici M-5 Ripač-Dubovsko (08-16 sati).

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

I dalje traju radovi na području Hrvatske na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prelazima povremeno saobraća usporeno.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati).

PROGNOZA VREMENA

Danas se prije podne sa sjeverozapada očekuje jače naoblačenje koje će se već sredinom dana proširiti na cijelu zemlju i usloviti pad temperature zraka, kišu, na planinama i snijeg. Od poslije podnevnih sati i tokom noći na srijedu očekuje se da se granica snijega spusti i do 500 metara nadmorske visine. Većinom će pasti između 15 i 35 litara padavina po metru kvadratnom, lokalno i do 50 litara. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni ujutro jugo koje će prije podne promijenuti smjer na sjever i sjeverozapad. U Hercegovini jugo veći dio dana, od poslije podnevnih sati vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka od 9°C u Krajini do 15°C prema istoku Bosne. Na jugu zemlje najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 18°C. Sa dolaskom padavina osjetan pad temperature zraka.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Utorak 18.04.2017. godine Pogoršanje vremena praćeno povećanom naoblakom, padavinama i nižim temperaturama, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti. Porast sadržaja vlage u zraku i zahlađenje stvaraće probleme, ponajviše astmatičarima i bolesnicima sa kardiovaskularnim tegobama. Opšta slika će se dodatno pogoršavati sa približavanjem noći.

NA DANAŠNJI DAN

 1. – Američka revolucija, osmogodišnji rat trinaest američkih kolonija za nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva službeno je završio dogovorom o prestanku oružanih sukoba, a formalni kraj doživio je potpisivanjem mira u Parizu kada se britanska kruna odrekla bilo kakvih prava na teritorije preko oceana, što je dovelo do formiranja SAD.
 1. – Američki grad San Francisco pogodio je katastrofalni potres, najjači u povijesti ove zemlje, uslijedio je požar tako da je cijeli grad bio potpuno razoren.
 1. – Poljska je anektirala centralnu Litvaniju.
 1. – Američki avioni u Drugom svjetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju. Šteta od bombardovanja nije bila velika, ali šok među Japancima jeste, jer ih je propaganda stalno uvjeravala da je nebo nad Japanom “apsolutno bezbjedno”.
 1. – Na 21. zasjedanju u Ženevi formalno je raspušteno Društvo (Liga) naroda, a imovina je prenijeta na novoosnovane Ujedinjene nacije.
 1. – SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vodstvom Josipa Broza Tita.
 1. – Pariškim ugovorom osnovana je Europska zajednica za ugalj i čelik, sa ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta. Ova zajednica se smatra pretečom Europske unije.
 1. – Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta.
 1. – Umro je Albert Einstein (1879.- 1955.), jedan od najvećih fizičara ljudske povijesti uopće. Uvodi revoluciju u modernu fiziku, posebno je poznat po svojim teorijama relativnosti, a 1921. godine dobija i Nobelovu nagradu za fiziku. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909, a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio njemačko državljanstvo. U Njemačkoj je živio do dolaska na vlast nacista 1933, kad je emigrirao u SAD, gdje je i umro. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o sveobuhvatnosti i osnovanosti teorije relativiteta još traju, ali je u svakom slučaju njegov naučni rad izmijenio predstavu o svijetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Djela: “Teorija Braunovih kretanja”, “Elektrodinamika tijela u kretanju”, “Osnovi opšte teorije relativnosti”, “O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti”, “Evolucija fizike”, “Moja slika svijeta”, “Značenje relativnosti”, “Ideje i mišljenja”.
 1. – Raspušten je Informbiro, savjetodavno i koordinaciono tijelo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim je dominirao Sovjetski savez.
 1. – Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, glavni grad Solzberi je dobio novi naziv: Harare.
 1. – Počeo je građanski rat u Ruandi.
 1. – Svjetska zdravstvena organizacija, pri UN-u, objavljuje podatak da će vjerojatno oko 9.300 ljudi umrijeti od raka, uzrokovanim radijacijom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.