SERVISNE INFORMACIJE ZA PERIOD 21.04. – 24.04. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 21.04.2017. godine od 08:00 sati do 24.04.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno narušavanje javnog reda i mira (svađa)
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Dvije saobraćajne nezgode, materijalna šteta bez povrijeđenih lica.

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 25 pacijenta, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Amra dr. Nanić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 24. 04.2017. u 07 : 50 sati

U većem dijelu BiH promet vozila je povremeno pojačan, a uvjeti za vožnju relativno povoljni. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove centralne i sjeverne Bosne, kao i u istočnim krajevima na dionicama u višim predjelima, ovoga jutra upozoravamo na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle.

Zbog izvođenja neophodnih radova na vijaduktu Bojnik, dionica A-1 Butila–Vlakovo u smjeru Vlakova vozila saobraćaju jednom saobraćajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj lokaciji voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo autoput A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići). Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, povremeno se na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja formiraju duže kolone vozila.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati).

PROGNOZA VREMENA

Danas u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar, slab, na sjeveru Bosne istočni, a u ostalim područjima južni i jugozapadni. Jutarnje temperature od -3 do 2, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 14 do 20 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Ponedjeljak 24.12.2017. godine Nakon hladnog, mjestimično tmurnog jutra, biometeorološke prilike postepeno će se popravljati, najprije na zapadu, a do kraja dana i u ostatku zemlje. Uz porast temperatura i južno strujanje, tegobe kod osjetljivih osoba dodatno će se umanjiti.

NA DANAŠNJI DAN

1731 – Umro je engleski pisac Danijel Defo autor romana “Robinson Kruso”.

1792 – Francuski kapetan Klod Žozef Ruže de Lil komponovao je “Marseljezu”, koja je kasnije postala himna Francuske.

1856 – Rođen je francuski maršal Filip Peten, heroj iz Prvog svjetskog rata nakon pobjede nad Nijemcima kod Verdena. U Drugom svjetskom ratu sarađivao je sa nacističkom Njemačkom i bio na čelu kvislinške vlade u Višiju.

1898 – Španija je objavila rat SAD kao odgovor na ultimatum američke administracije da se španska vlast povuče sa Kube.

1916 – U Dablinu je počeo antibritanski ustanak (“Uskršnji ustanak”) za nezavisnu Irsku Republiku. Britanske trupe ugušile su ustanak za šest dana.

1945 – Američke trupe su u Drugom svjetskom ratu oslobodile njemački koncentracioni logor Dahau.

1950 – Formirana je država Jordan spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1967 – Poginuo je sovjetski kosmonaut Vladimir Mihajlovič Komarov prilikom prizemljenja vasionskog broda “Sojuz 1”.

1970 – Kina je lansirala prvi vještački satelit.

1986 – Umrla je Volis Simpson, koja je udajom za britanskog kralja Eduarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porijekla, kralj je bio prinuđen da 1936. abdicira.

1991 – Vlada Južne Afrike je saopštila da je postigla dogovor s Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mandele da do 30. Aprila 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

1992 – Gerilski lideri u Afganistanu dogovorili su se da Savjet od 50 članova preuzme vlast poslije rušenja komunističkog režima Nadžibulaha.

1996 – Palestinski parlament u izbjeglištvu je iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije izbacio odredbu o uništenju Izraela.

1996 – U Pekingu, predsjednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Džijang Cemin dogovorili su se o novim odnosima dvije zemlje.

2002 – U svom domu u Njujorku umro je fizičar i profesor u penziji Masačusetskog instituta za tehnologiju Viktor F. Vajskopf koji je iz Beča došao u Ameriku 1937. i kasnije bio jedan od pronalazača atomske bombe, a potom zagovornik kontrole nuklearnog oružja.

2003 – Južnoafrički sud osudio je heroinu antiaparthejda Vini Madikizela-Mendela, bivšu suprugu nekadašnjeg predsjednika Nelsona Mendele, na šest godina zatvora zbog prevare i krađe. Nakon žalbe kazna joj je smanjena na tri i po godine zatvora.

2004 – SAD su ublažile ekonomske sankcije Libiji, pošto je napustila program proizvodnje oružja za masovno uništenje. Sankcije su bile na snazi od 1986. godine.

2004 – Kiparski Grci su dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje sa kiparskim Turcima i time spriječili da cjeli Kipar uđe u Evropsku uniju.