SERVISNE INFORMACIJE ZA PERIOD 28.04. – 03.05. 2017.


Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 28.04.2017.godine od 08:00 sati do 03.05.2017. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

 • Pet narušavanja javnog reda i mira ( naročito drsko ponašanje u tri slučaja, prekoračenje radnog vremena sa glasnom muzikom u dva slučaja).
 • Dva krivična djela ( zapostavljanje i zlostavljanje djeteta i nasilje u porodici
 • Bužimski vatrogasci su imali jednu tehničku interevenciju (Čišćenje mjesta saobraćajne nezgode)

SAOBRAĆAJ

 • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

 • 3 Saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom na vozilima ( Jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede).

 ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 55 pacijenta, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Dženeta dr. Ljumić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

 • Vodosnabdijevanje i snabdijevanje  telekomunikacijskim vezama uglavnom uredno.
 • Kraći prekidi u napajanju el. energijom
 • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 03. 05.2017. u 08 : 00 sati

Jutros se na putevima u našoj zemlji saobraća po pretežno suhom kolovozu. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Frekvencija vozila na putevima je umjerenog intenziteta. Izuzetak su dionice u gradskim centrima, gdje je u jutarnjim satima intenzitet saobraćaja pojačan. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

Zbog sanacionih radova, privremeno postavljena signalizacija na pojedinim dionicama uzrokuje sporije odvijanje saobraćaja. Izdvajamo autoput A-1 dionice Bojnik-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.

Zbog radova na području Hrvatske, povremeno dolazi do zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnih prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati) i Deleuša (11-14 sati).

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima u Bosni se očekuju pljuskovi. Grmljavina je moguća na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar, slab, uglavnom zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature od 18 do 24 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Srijeda 03.05.2017. godine Poboljšanje vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast temperatura tokom dana, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti. Više svježine tokom jutra i večeri također će omogućiti mirniji san.

NA DANAŠNJI DAN

 1. Rođen italijanski državnik i istoričar Nikolo Makijaveli, autor djela “Vladalac”, u kom je iznio shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega kasnije izveden pojam makijavelizam.1494. Španski moreplovac Kristifor Kolumbo otkrio ostrvo kasnije nazvano Jamajka.

  1500. Portugalski moreplovac Pedro Alvareš Kabral na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posjedom Portugalije.

  1748. Rođen francuski političar Emanuel Žozef Sije, Abe Sije, jedan od vođa Francuske revolucije. U brošuri “Šta je treći stalež?” izložio političke zahtjeve buržoazije.

  1791. Poljski kralj Stanjislav II August Ponjatovski potpisao liberalni ustav kojim je uspostavljena parlamentarna monarhija. Drugi pisani ustav u svijetu, poslije Ustava SAD.

  1814. Francuski kralj Luj XVIII vratio se, pod zaštitom saveznika, u Pariz, poslije poraza cara Napoleona I u bici kod Vaterloa.

  1841. Novi Zeland proglašen britanskom kolonijom.

  1895. Teritorije u posjedu Britanske južnoafričke kompanije južno od rijeke Zambezi dobile naziv Rodezija.

  1898. U Kijevu rođena izraelska državnica Golda Mabovič Mejrson, Golda Meir, prva premijerka Izraela, od 1969. do 1974.

  1902. Rođen francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Njegov naučni rad doprinio razvoju lasera.

  1922. U Parizu osnovana Međunarodna željeznička unija.

  1939. Smijenjen sovjetski ministar inostranih poslova Maksim Litvinov, ministar postao Vjačeslav Molotov, koji je krajem augusta s nacističkom Njemačkom potpisao pakt o nenapadanju.

  1945. Britanci u Drugom svjetskom ratu zauzeli Rangun, glavni grad Burme, danas Mjanmar, oslobodivši ga japanske okupacije.

  1946. U Tokiju počeo da zasjeda Međunarodni vojni sud za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. U procesu koji je trajao do novembra 1948. od 28 okrivljenih sedam osuđeno na smrt, 16 na doživotnu robiju, ostali na vremenske kazne.

  1968. Žestokim sukobima s policijom u Parizu počele studentske demonstracije i štrajkovi zbog oklijevanja vlasti da sprovedu reforme univerziteta. Studentski protesti ubrzo zahvatili i druge evropske zemlje, protest prerastao u revolt protiv građanskog društva.

  1971. Valter Ulbriht se povukao sa mjesta generalnog sekretara komunističke partije Istočne Njemačke. Zamijenio ga Erih Honeker.

  1996. Delegati 55 zemalja saglasili se na konferenciji Ujedinjenih nacija u Ženevi o novim pravilima korišćenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu zabranu.

  2003. Kongres SAD većinom glasova izglasao budžet od skoro 80 milijardi dolara namijenjen ratu u Iraku, a jedan dio saveznicima i borbi protiv terorizma.

  2006. Evropska unija odlučila da odloži pregovore o pridruženju sa Srbijom i Crnom Gorom zato što vlasti u Beogradu nisu dostigle traženi stepen saradnje s Haškim tribunalom i nisu uhapsile i u Hag prebacile Ratka Mladića.

  2006. Saučesnik u napadu na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. Zakarija Musaui odlukom savezne porote osuđen na doživotnu robiju. Prva presuda suda u SAD za napade 11. septembra.