SLOBODARSKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIM POČINJU UZ VEČER KUR’ANA I PREMIJERU SPOTA ZA KASIDU ‘DEVET HEROJA’


Slobodarski dani viteškog grada Bužima je manifestacija koja već 22. godine čuva sjećanje na više od 500 poginulih boraca-šehida i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. To je manifestacija koja simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo, i s druge strane tugu i žal što je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

Kur’an Časni je knjiga čijim se učenjem čiste naše duše, oplemenjuju naša srca i osvježava naše vjerovanje. Družiti se sa Kur’anom je privilegija, čast i blagodat. Povodeći se za tim postulatima, kao i ranijih godina manifestacija će tradicionalno otpočeti sa Večeri Kur’ana koju organizira Medžlisa Islamske zajednice Bužim.

Ove godine akšam-namaz će se klanjati iznad turbeta generala Izeta Nanića a nakon toga na platou ispred OŠ “Bužim” bit će upriličeno svečano otvorenje ovogodišnje manifestacije i Večer Kur`ana gdje će svi prisutni moći uživati u učenju Kur’ana deset učača iz Bosne i Hercegovine.

Ovu večer će obogatiti još jedan značajan sadržaj a to je promocija kaside “Devet heroja” koja će biti premijerno prikazana.

Prigodno predavanje u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme održat će muderis Nezim ef. Halilović.

Tokom prethodnih 17 godina večeri učača Kur’ana, učači Kur’ana su bili iz Bosne i Hercegovine, Malezije, Irana, Jordana, Saudijske Arabije, Turske, Egipta, preko cijelog Balkana, pa sve do dalekih zemalja Evrope i Amerike što ga čini internacionalnim.

Nadamo se da će ovaj događaj biti razlogom našeg boljeg razumijevanja Kur’ana Časnog i povod Božije blagodati i Njegove nagrade! Slobodarski dani viteškog grada Bužima počinju sutra 04. augusta 2017. godine. Dobro nam došli!

/ckbuzim.ba