Sredstva za školu u Bućevcima i objekat policijske stanice!


Vrši li društvo svjesnu diskriminaciju djece – pitanje je koje od rata do danas postavljaju sociolozi, razne organizacije civilnog društva i mnogi drugi? Uglavnom se svi slažu da je mnogo problema i da postoji puno nelogičnosti. Kada se vratimo na analizu stanja na prostoru USK vidjet ćemo da je najveći izvor diskriminacije djece nepostojanje jednakih uvjeta za njihov rad. Naime, poznato je da u određenim sredinama nisu stvoreni infrastrukturni uvjeti i da se djeca obrazuju i odrastaju u lošim uvjetima. Najbolji primjer za sve navedeno je škola u MZ Bućevci koju pohađa oko 80 učenika.

Inicijativa za izgradnju novog objekta prisutna je nekoliko godina, ali se u protekloj godini pristupilo njenoj realizaciji. I u 2017. godini Budžetom USK planirana su sredstva u iznosu 100. 000 KM za nastavak izgradnje ovog objekta čime bi se konačno trebali stvoriti kvalitetni uvjeti za obrazovanje djece koja pohađaju ovu školu.

I objekat policijske stanice u Bužimu je neuslovan i ne pruža adekvatne uvjete za rad policijskih službenika. Rješenje je izgradnja novog funkcionalnog objekta u kojem će djelovati i CIPS odjeljenje za izdavanje ličnih dokumenata. Kanton ima zakonom predviđenu obavezu investiranja u objekte policijskih stanica.

“Amandmanima na Budžet USK za 2017. godinu uloženim od strane zastupnika u Skupštini USK obezbjeđena su određena sredstva za izgradnju škole u MZ Bućevci i za policijsku stanicu. Kada imamo na umu činjenicu da se privode kraju radovi na utopljavanju Osnovne škole “Konjodor” (zamjena stolarije i utopljavanje objekta), te da će biti dovršena izgradnja sportske dvorane u Bužimu ova godina bi mogla biti obećavajuća za bužimsku djecu i mlade” – izjavio je Nisvet Jusić zastupnik u Skupštini USK-a. Po njegovim riječima svi zastupnici iz Bužima podržavaju ove projekte kao i slične projekte po svimm općinama USK-a.