U Bužimu obilježen dan osoba s invaliditetom


 Jučer (03.12) Udruženje Distrofičara Bužim je bogatim programom svečano obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Bužimu. Dan posvećen osobama s invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obilježavaju taj dan s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom “Dostizanje 17 ciljeva budućnosti kakvu želimo” proizlazi iz 17  ciljeva održivog razvoja, među kojima su iskorjenjivanje gladi i siromaštva, osiguravanje zdravstvene zaštite i inkluzivnog obrazovanja.

Ovogodišnjoj svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom prisustvovao je veliki broj članova Udruženja, i drugih osoba sa invaliditetom u našoj općini. Ispred općine Bužim, svečanosti je prisustvovala direktorica Centra za socijalni rad Samra Mehić, koja je u svom obraćanju prisutnim izrazila zadovoljstvo na prilici da prisustvuje ovakvom događaju. Direktorica je u svom obraćanju iskazala veliku empatiju prema problemima s kojima se članovi Udruženja susreću te obećala je punu podršku Centra i općine Bužim u narednm periodu.

Dodijeljene su i  jednokratne financijske pomoći za 16 članova Udruženja. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Bužimu završen je ručkom i kulturno – zabavnim programom.

Pogledajte dio atmosfere u fotografijama: