Važne životne lekcije: Kako biti bolji čovjek


Kada shvatite da kritizirate ili ogovarate nekoga, to znači da vas nečije ponašanje čini nervoznim i ljutitim. U tom slučaju imajte na umu da to najviše šteti vama, ali istovremeno odmaže i drugima, vrlo često nekome bliskom.

Kada biste prestali osuđivati ljude oko sebe, bili biste mnogo sretniji, mišljenje je Marca Chernoffa, prefesionalnog savjetnika i jednog od autora lifestyle bloga marcandangel.com. Chernoff dodaje da, kada shvatite da kritizirate ili ogovarate nekoga, to znači da vas nečije ponašanje čini nervoznim i ljutitim. U tom slučaju, imajte na umu da to najviše šteti vama, ali istovremeno odmaže i drugima, vrlo često nekome bliskom.

Chernoff stoga savjetuje kako se riješiti te ružne navike:

  1. Zagledajte se u sebe. Kada se dvoje ljudi sretnu, uvijek je na dobitku onaj koji ima više duhovnog uvida i znanja o sebi. On će biti mirniji, samopouzdaniji i u harmoniji s okolinom.
  2. Ne budite lijeni i ne osuđujte druge prije nego što ih ne upoznate i ne saznate njihovu priču. Budite ljubazni, otvoreni i naučite slušati.
  3. Svaka osoba ima svoju priču. Postoji razlog zašto je nečiji život trenutno baš takav kakav jeste. Sjetite se toga i poštujte to.
  4. Ono što smo u životu naučili o ljubavi, suosjećanju i dobroti odražava se na naš odnos prema ljudima.
  5. Trudite se da u srcu zadržiš ljubav. Što više vidite dobroga u ljudima, više dobrote otkrit ćete u samome sebi.
  6. Budite pristojni. Dajite ljudima komplimente. Obratite više pažnje na njihove kvalitete, a manje na slabosti.
  7. U potrazi za ispunjenjem i srećom svi biramo drugačije putove. To što neko nije na istom putu kao vi, ne znači da je izgubljen.
  8. U redu je biti uznemiren, ali nije u redu biti okrutan. U raspravama s drugima bavite se samo trenutnom situacijom. Ne uplićite prošlost u sadašnjost, klonite se drame.
  9. Osobe koje u vašem životu ostavljaju duboki trag jesu one koje su vas voljele u trenucima kada to i nije bilo baš lahko. Zapamtite to i vratite uslugu kada budete u prilici.

 

Izvor:Faktor.ba