‘Zajedno sa proizvođačima utvrditi zagarantovanu minimalnu cijenu maline u BiH’ – Inicijativa kantonalnog poslanika Nisveta Jusića


Proizvodnja maline jedna od strateških grana razvoja poljoprivrede

Proizvodnja hrane i općenito poljoprivredna proizvodnja u zemljama Europske unije imaju povlašteno mjesto.   Sistemsko podsticanje  poljoprivredne proizvodnje tretira se kao ulaganje, a ne trošak.  Interesi proizvođača i otkupljivača moraju biti kompatibilni.  U tom smislu država mora preuzeti ulogu medijatora i posredovati ukoliko se dese ekstremni poremećaji tržišta.

Općine, kantoni i institucije moraju biti uključeni

Prema riječima Nisveta Jusića, kantonalnog poslanika u Skupštini USK, koji je danas postavio poslaničko pitanje vezano za ovu tematiku,  danas je  obaveza općina, kantona i Federacije BiH da kroz institucije preuzmu ulogu medijatora u ovim procesima.

Danas kada se malinarstvo u BiH kao jedna od grana poljoprivredne proizvodnje nalazi na koljenima potrebno je hitno djelovanje institucija na svim nivoima kako bi se spasila ovogodišnja proizvodnja i zadržala nada za razvoj u budućnosti. Svako kalkuliranje ili odlaganje djelovanja imaće katastrofalne posljedice. Nedopustivo je toleriranje stanja očaja u kojem se nalaze hiljade proizvođača.

Prema informacijama sa terena veliki broj njih je zaustavio ovogodišnju  berbu, a neki su započeli sa uništavanjem malinjaka čime se trajno uništava perspektiva razvoja ruralnih područja. Sve navedeno dodatno usložnjava tešku socijalnu sliku našeg društva i doprinosi dojmu besperspektivnosti. Međutim, odlučnim djelovanjem i iznalaženjem optimalnih rješenja  vratit će se prijeko potrebno povjerenje.

Poslaničko pitanje gospodina Jusića sa konkretnim prijedlogom mjera prenosimo u cijelosti:

U skladu sa članom 191.  Poslovnika o radu Skupštine Unsko-sanskog kantona  upućujem

poslaničko pitanje:

 

„Koje aktivnosti i mjere provodi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  i Vlada Unsko-sanskog kantona s ciljem podrške proizvođačima jagodičastog voća, prvenstveno maline u saniranju ekstremnih poremećaja cijena i spašavanja proizvodnje?“

 

 

Obrazloženje:

 

Polazeći od strateškog određenja definisanog u Strategiji razvoja  Unsko-sanskog kantona da se  proizvodnja hrane i općenito poljoprivredna proizvodnja  tretira kao prioritetno opredjeljenje razvoja ovog kraja, danas kada se malinarstvo kao jedna od grana poljoprivredne proizvodnje nalazi na koljenima potrebno je hitno djelovanje institucija na svim nivoima kako bi se spasila ovogodišnja proizvodnja i zadržala nada za razvoj u budućnosti.

Nedovoljni skladišni kapaciteti, naknadne korekcije cijena, djelimično  isplaćena prošlogodišnja proizvodnja, istaknuta akontativna cijena od 1KM, a posebno informacija o otkupnoj cijeni maline za 2017. godinu u visini 1,5 KM doveli su proizvođače u bezizlaznu situaciju. Sve navedeno svjedoči o svim slabostima sa kojima se susreće poljoprivreda općenito i poljoprivredna proizvodnja u BiH.

Nedopustivo je toleriranje stanja očaja u kojem se nalaze hiljade proizvođača. Prema informacijama sa terena veliki broj njih je zaustavio ovogodišnju  berbu, a neki su započeli sa uništavanjem malinjaka čime se trajno uništava perspektiva razvoja ruralnih područja. Sve navedeno dodatno usložnjava tešku socijalnu sliku našeg društva i doprinosi dojmu besperspektivnosti.

Temeljem navedenog tražim od  Vlade USK i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da u saradnji sa Federalnim Ministarstvom poljoprivrede, predstavnicima proizvođača i otkupljivača prioritetno definiraju mjere kojima bi se osigurala zagarantovana minimalna cijena maline.

S ciljem postizanja navedenog cilja Vladi USK, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predlažem sljedeće mjere i tražim očitovanje o njima:

 

  1. Utvrditi i donijeti Smjernice razvoja poljoprivredne proizvodnje za period 2016-2020. (nosilac aktivnosti: Vlada USK i Skupština USK)

 

  1. Definirati i tretirati proizvodnju jagodičastog voća (malina, jagoda, kupina) jednom od strateških grana razvoja poljoprivredne proizvodnje u Unsko-sanskom kantonu.

 

  1. Utvrditi prijedlog Rebalansa Budžeta USK za 2017. godinu (razlog donošenja: stvaranje budžetskog okvira koji će omogućiti kontinuiranu isplatu poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2017. godinu; nosilac aktivnosti: Vlada USK i Skupština USK)

 

 

 

Uz navedene mjere tražim od Ministarstva finansija USK podatke o isplaćenim poticajnim sredstvima iz Budžeta USK  (2015. 2016. i 2017. godina) za razvoj kapaciteta hladnjača  privrednim društvima – otkupljivačima  koji se bave otkupom maline.

 

                                                                                                                                        Nisvet Jusić, prof.