Naslovnica Unsko-sanski kanton AERODROM BIHAĆ PRIORITET U STRATEŠKIM DOKUMENTIMA VLADE F BiH

AERODROM BIHAĆ PRIORITET U STRATEŠKIM DOKUMENTIMA VLADE F BiH

103

– Da bi se što prije došlo do cilja projekt bihaćkog aerodroma, ove godine, biće predstavljen na najvećem privrednom sajmu EXPO u Dubaiju…
Do konačnice, će doduše, trebati dosta vremena i novčanih ulaganja, jer su proračun iz 2019. godine, od 145 miliona maraka, već nadmašile povećane cijene repromaterijala i ostalih neophodnih sredstava. Vlada Federacije dosada je osigurala 35 miliona, razgovarano je  sa potencijalnim investitorima, a očekuje se podrška i Kantonalne vlade.
Konstantno se vode razgovori sa Agencijom za pružanje usluga u zračnoj plovidbi i Direkcijom za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Preko njih će se finansirati oprema i obuka budućih uposlenika aerodroma, a već u februaru, najavljen je  novi sastanak u Bihaću.
Još u oktobru prošle godine zauzet je novi kurs sistemskog praćenja realizacije ovog složenog kompleksa, koji se u užoj i široj regiji gradi iz temelja. Podrazumijeva to njegovo proširenje te dodatni otkup zemljišta. U prvoj fazi bi se otkupile 124 ,a u drugoj 50 katastarskih čestica. Uporedo s tim, prema Federalnom ministarstvu građenja i prostornog uređenja, kompletirat će se zahtjev za pravosnažnu urbanističku saglasnost.  

Izvor: RTV USK

Prethodni članakStroga pravila: Zimske olimpijske igre održat će se u “zatvorenom krugu”
Naredni članakAutoput Sarajevo – Beograd mogle bi graditi i kompanije iz Rusije