Naslovnica Svijet Akcija Rusa na sjeveru Ukrajine propala, Zielinski: Više od 100.000 ruskih okupatora...

Akcija Rusa na sjeveru Ukrajine propala, Zielinski: Više od 100.000 ruskih okupatora u Ukrajini

46

Napominje se da su vojnici Oružanih snaga Ukrajine također zaplijenili nekoliko ruskih tenkova kod Černihiva. Sada će služiti za dobro Ukrajine

Pokušaj proboja u grad Černihiv na sjeveru Ukrajine nije uspio. Oružane snage Ukrajine pucale su na dva i zarobile još nekoliko neprijateljskih tenkova.

– Pokušaj proboja u Černihiv nije uspio. Minus dva neprijateljska tenka. Vjerujte u Oružane snage – objavilo je na Facebooku Operativno zapovjedništvo “Sjever”, prenosi Ukrinform.

Napominje se da su vojnici Oružanih snaga Ukrajine također zaplijenili nekoliko ruskih tenkova kod Černihiva. Sada će služiti za dobro Ukrajine.

Vojska piše da im lokalno stanovništvo pomaže u borbi protiv osvajača. Ljudi prave molotovljeve koktele, ispuštaju gorivo s benzinskih pumpi, ruše željezničke mostove.

Kako je objavljeno, ruske trupe ispalile su danas rakete Grad na grad Černihiv. Ulične borbe u gradu traju od jutra. Gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko pozvao je stanovnike da se pripreme za ulične borbe i pomognu ukrajinskoj vojsci.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da se u Ukrajini nalazi više od 100.000 ruskih osvajača, javlja Ukrinform.

Zelensky je dodao da je razgovarao s premijerom Indije Narendrom Modijem.

– Razgovarao sam s indijskim premijerom Narendrom Modijem. Obaviješten je o toku ukrajinske odbrane od ruske agresije. Više od 100.000 osvajača je na našoj zemlji. Podmuklo pucaju na stambene objekte. Pozvao sam Indiju da nam pruži političku podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Zaustavite agresora zajedno – napisao je Zelenski na Twitteru.

Kako je objavljeno, 24. februara, predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je pokretanje specijalne operacije u Ukrajini. Nakon toga su ruski projektili pogodili niz ukrajinskih gradova, a napadnuti su i vojni objekti Oružanih snaga Ukrajine.

Ujutro 24. februara Vrhovna Rada odobrila je dekret predsjednika Volodimira Zelenskog o uvođenju vanrednog stanja u cijeloj Ukrajini.

Rusi napali Volnovakhu, ubijeno 15 civila

U Volnovahi, u regiji Donjecka, u napadu ruskih višecijevnih raketnih bacača i topništva Grad ubijeno je 15 civila, potvrdio je načelnik vojno-civilne regionalne uprave Donjeck Pavlo Kirilenko, koji je objavio saopćenje na Facebooku, prenosi Ukrinform.

– U Volnovahi, na koju Rusi drugi dan zaredom pucaju iz Gradova i topništva, ubijeno je 15 civila – napisao je šef uprave.

Napomenuo je da je u granatiranju oštećeno više kuća, uključujući dva stambena bloka.

Prema riječima Kyrylenka, u Volnovakhi se obnavlja mobilna komunikacija. Lokalna bolnica nije prestala s radom, ali hitna pomoć kreće tek kada prestane granatiranje.

Prethodni članakSmanjenje krivičnih djela u Sarajevu, policija intenzivirala aktivnosti na svim poljima
Naredni članakSIPA od jutros izvodi akciju “Glumac”, uhapšeno najmanje sedam osoba