Naslovnica Bosna i Hercegovina Ambasador SAD-a: Sankcije su upozorenje svima koji su prijetnja stabilnosti i suverenitetu...

Ambasador SAD-a: Sankcije su upozorenje svima koji su prijetnja stabilnosti i suverenitetu BiH

105

On je također naglasio kako korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju za BiH

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson obratio se građanima povodom današnjih sankcija SAD-a Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji te je naglasio kako se današnjim djelovanjem ističe posvećenost Bidenove administracije Zapadnom Balkanu.

Nelson je poručio kako destabilizirajuće djelovanje Dodika i njegova korumpiranost predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

“Današnjim djelovanjem Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD, koje predstavlja prvu primjenu proširene Izvršne uredbe 14033, ističe se posvećenost Bidenove administracije regionu Zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima”, rekao je Nelson.

Osvrnuo se i na sankcije State Departmenta koje se odnose na Mirsada Kukića (PDA) i Milana Tegeltiju.

“Pored toga, danas je Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) objavilo da bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Svojim djelovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese. Kao rezultat toga, oni su uvršteni na listu u skladu sa Poglavljem 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021”, pojašnjava Nelson.

On je također naglasio kako korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju za BiH.

“I Dodik i Tegeltija i Kukić su svi besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste. U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj strukturi države koja je izgrađivana tokom posljednjih dvadeset šest godina, kao i prijetnju euro-atlantskoj budućnosti zemlje”, rekao je ambasador SAD-a.

Na kraju, Nelson je poručio kako su današnje akcije SAD-a upozorenje onima koji bi mogli biti prijetnja suverenitetu BiH.

“Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine zbog ličnih ili političkih ciljeva. Nastavićemo analizirati koje su dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije koja podriva potencijal ove zemlje ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje. Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste”, zaključio je Eric Nelson.

The actions taken today by the U.S. government are a warning to those that would threaten the stability, sovereignty, and territorial integrity of Bosnia and Herzegovina for their personal or political goals. Watch AMB Nelson’s video statement. #UnitedAgainstCorruption #USAinBiH pic.twitter.com/gHRfTuaJFW

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) January 5, 2022

Prethodni članakOglasio i Nick Kyrgios, najveći kritičar Novaka Đokovića
Naredni članakKobayashi pobjednik je 70. Novogodišnje turneje Četiri skakaonice