Naslovnica Svijet Američka udarna grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln u vodama kod Korejskog...

Američka udarna grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln u vodama kod Korejskog poluotoka

25

Potez dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti američkih zvaničnika da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti podzemnu nuklearnu probu u narednim danima

Američka udarna grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln djeluje u vodama Korejskog poluotoka, saopćio je američki zvaničnik, nakon što su južnokorejski mediji javili da su brodovi raspoređeni u jeku napetosti zbog sjevernokorejskih raketnih proba.

Zvaničnik je kazao da se grupa nalazi u Japanskom moru, također poznatom kao Istočno more, radi vježbi s japanskim snagama kako bi se pružila uvjeravanja saveznicima i partnerima u regiji.

Potez dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti američkih zvaničnika da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti podzemnu nuklearnu probu u narednim danima.

To je prvi put od 2017. da je grupa nosača aviona razmještenja u vode između Južne Koreje i Japana. Te su godine USS Ronald Reagan, Theodore Roosevelt i Nimitz, i njihove borbene grupe sačinjene od više brodova razmješteni u okviru iskazivanja sile zbog sjevernokorejskih proba raketa i nuklearnog oružja.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap navela je riječi neimenovanih obaviještenih izvora da će USS Abraham Lincoln djelovati u toj regiji tri do pet dana.

Odgovarajući na južnokorejske medijske izvještaje u ponedjeljak, portparol Američkih snaga u Koreji (USFK) izjavio je da ne može komentirati planirane ili predstojeće vježbe.

Savjetnici novoizabranog južnokorejskog predsjednika zatražili su razmještanje američkih strateških kapaciteta kao što su nosači aviona, nuklearni bombarderi i podmornice, na Korejski poluotok tokom razgovora održanih za vrijeme njegove posjete Washingtonu u prošloj sedmici.

Južnokorekjsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je svjesno činjenice da je grupa nosača aviona u međunarodnim vodama, ali je odbilo komentirati izvještaje jer je riječ o američkim vojnim kapacitetima.

Sjeverna Koreja ranije je kritikovala američke vojne vježbe kao probu za rat i tvrdila je da one jačaju napetosti u regiji, prenosi Reuters.

Nisvet Jusić
Prethodni članakMariupoljski branioci objavili oproštajni video: “Nije nam dostavljeno streljivo”
Naredni članakJapan zamrzava imovinu Putinovih kćerki i još 396 drugih Rusa