Naslovnica Svijet Američki Senat potvrdio Jackson kao prvu afroameričku sutkinju Vrhovnog suda

Američki Senat potvrdio Jackson kao prvu afroameričku sutkinju Vrhovnog suda

55

Bila je potrebna većina, jer je Jackson nadvladala republikansku opoziciju u postupku potvrde na Vrhovnom sudu koji je i dalje žestoko pristrasan,

Američki Senat je u četvrtak potvrdio Ketanji Brown Jackson kao prvu afroameričku sutkinju Vrhovnog suda u historiji SAD-a, u prekretnici za Sjedinjene Države i pobjedi predsjednika Joea Bidena, koji je ispunio predizborno obećanje u nastojanju da u pravosuđe unese različitije profile.

Glasanje za 51-godišnju saveznu sutkinju na poziciju koju će obnašati do penzionisanja u najvišem pravosudnom tijelu nacije bilo je 53-47, a tri republikanca – Susan Collins, Lisa Murkowski i Mitt Romney – pridružila su se Bidenovim kolegama demokratima. Bila je potrebna većina, jer je Jackson nadvladala republikansku opoziciju u postupku potvrde na Vrhovnom sudu koji je i dalje žestoko pristrasan, piše Reuters.

Jackson će zauzeti mjesto 83-godišnjeg Breyera u liberalnom bloku suda sa sve asertivnijom konzervativnom većinom 6-3. Breyer bi trebao služiti do isteka sadašnjeg mandata suda – obično krajem juna – a Jackson bi nakon toga službeno prisegnula. Jackson je na početku svoje karijere služila kao službenica Vrhovnog suda za Breyera.

Potvrdom u Senatu, Jackson će postati prva afroamerička sutkinja Vrhovnog suda u historiji SAD-a.

Trenutno u Vrhovnom sudu su tri žene sutkinje Sonia Sotomayor, Eleni Kagan i Amy Coney Barrett. Dolaskom sutkinje Jackson bio bi prvi put da je Vrhovni sud ima četiri žene u isto vrijeme.

Autor: Fena

Prethodni članakĐoković: Ne mogu zaboraviti šta se desilo, ali mogu prihvatiti i nastaviti dalje
Naredni članakPionirska dolina od danas prelazi na ljetni režim rada