Naslovnica Bosna i Hercegovina Amerikanci objavili snimak udara ruskog aviona u američki dron

Amerikanci objavili snimak udara ruskog aviona u američki dron

1

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni avion udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more

Sjedinjene Države objavile su snimak udara ruskog aviona u američki dron iznad Crnog mora.

Snimak američke vojske s koje je skinuta oznaka tajnosti prikazuje trenutak kada se ruski mlažnjak zabio u američku bespilotnu letjelicu.

Nakon udara dron je, kako je ranije objavio SAD, morao biti spušten u Crno more.

JUST IN – U.S. releases a video showing the collision of the Russian fighter jet with the MQ-9 Reaper drone over the Black Sea.pic.twitter.com/MHuGIUkxyL

— Disclose.tv (@disclosetv) March 16, 2023

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni avion udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija je tvrdila da to nije tačno i da je letjelica pala zbog “oštrog manevrisanja”.

Glasnogovornik Bijele kuće Kirby kaže da ostaci drona nisu pronađeni.

“I nisam siguran da će ikada biti, jer je pao u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji”, izjavio je Kirby CNN-u.

Ako ga izvade Rusi, američke vlasti su poduzele mjere da ne mogu izvući korisne informacije, dodao je.

Kasnije je SAD to konkretizirao priopćivši da su izbrisali osjetljive podatke s drona.

State Department je u utorak pozvao ruskog ambasadora Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.

Kremlj je jučer priopćio da su nakon tog incidenta odnosi sa Sjedinjenim Državama u “žalosnom stanju” i na najnižoj točki.

Prethodni članakNevjerovatan skok Nijemca, “preletio” je čitavu skakaonicu