Naslovnica Bosna i Hercegovina Amnesty International traži od Bidena da zatvori Guantanamo

Amnesty International traži od Bidena da zatvori Guantanamo

76

Bhattacharyya je zatražio od Bidena da zatvori logor i da privede pravdi ljude koji su u njemu izvodili mučenja ili druge nelegalne aktivnosti

Grupa za ljudska prava Amnesty International zatražila je od američkog predsjednika Joe Bidena da zatvori pritvorski centar Gunatanamo Bay na Kubi koji djeluje 20 godina zaključno s ovim mjesecom.

Taj zatvorenički logor postao je sinonim za selektivno kažnjavanje, mučenje i nepravdu, izjavio je američki ekspert Amnestyja, Sumit Bhattacharyya, za dpa u Washingtonu.

Bhattacharyya je zatražio od Bidena da zatvori logor i da privede pravdi ljude koji su u njemu izvodili mučenja ili druge nelegalne aktivnosti.

U logoru je sada ostalo još 39 zatvorenika. Uspostavljen je pod administracijom republikanskog predsjednika Georgea W Busha kako bi držao sumnjive islamske teroriste bez suđenja nakon terostičkih napada na New York i Washington DC 11. septembra 2001.

Bushov nasljednik, demokrata Barack Obama, želio je da zatvori logor ali nije uspio u tome zbog protivljenja u američkom Kongresu, dok je republikanac Donald Trump želio da zadrži logor otvorenim.

Biden, koji je bio Obamin potpredsjednik, nastoji promicati planove za zatvaranje objekta.

Kako bi obilježio 20. godišnjicu otvaranja logora, Amnesty International planira proteste u nekoliko gradova u Njemačkoj i u drugim zemljama u subotu.

Prvi zatvorenici dovedeni su u logor Guantanamo – smješten u američkoj vojnoj bazi na Kubi – 11. januara 2002. godine, prenosi dpa.

Autor: Fena

Prethodni članakŠiroki ostaje bez važnog igrača, Obšivač ide u Uzbekistan
Naredni članakNeobičan prizor: Ženka psa kangala usvojila jagnje