Naslovnica Sport Aubameyang stiže u Barcu besplatno, Xavi će se morati “posuti pepelom”

Aubameyang stiže u Barcu besplatno, Xavi će se morati “posuti pepelom”

51

U novom klubu trener će mu biti Xavi, a zanimljivo je podsjetiti kako je on nedavno govorio o Aubameyangu i to u kontekstu njega kao pojačanja Barcelone

Pierre-Emerick Aubameyang (33) potpisuje za Barcelonu kao slobodan igrač. Arsenal se jedva čekao riješiti napadača za kojeg je prije četiri godine platio odštetu od 64 miliona eura i kojeg je prije dvije godine učinio najplaćenijim igračem Premiershipa, kada je produžio ugovor uz plaću od oko 420.000 eura sedmično.

Očekivalo se da Aubameyang dođe u Barcelonu na posudbu do kraja sezone, ali Barca je u takvoj finansijskoj situaciji da ne može pokrivati niti pola od spomenute plaće pa ga je Arsenal (ot)pustio besplatno čak godinu i po prije kraja ugovora. Arsenal je imao velike planove i očekivanja od Aubameyanga. Učinio ga je najskupljim igračem u istoriji kluba, dao mu kapitansku traku i sve ovlasti na terenu.

Aubameyang je za tačno četiri godine u 163 utakmice postigao 92 i namjestio 21 gol za Arsenal, ali su njegova narav i kršenje discipline bili previše za klub koji ga je tako puno plaćao. Arsenal ga zato pušta besplatno, a on dolazi u Barcelonu bez odštete te nakon što je pristao na drastično manju plaću od one koju je imao u Arsenalu.

U novom klubu trener će mu biti Xavi, a zanimljivo je podsjetiti kako je on nedavno govorio o Aubameyangu i to u kontekstu njega kao pojačanja Barcelone:

“Aubameyang je ubica kada mu se ostavi puno prostora, ali protivnici Barceloni to ne daju. Nama ne treba takav, nego napadač koji zna kako se kretati u malo prostora i koristiti ga. Teško je naći golgetera koji se može prilagoditi Barceloni. To su savršeno uradili Samuel Eto'o i Luis Suarez. Ako baš insistirate na tome koji napadač bi sada bio pojačanje za Barcelonu, onda je to Neymar. On bi bio perfektan”, govorio je Xavi prije dvije godine.

Prethodni članakPregovori u Neumu završeni, nema konkretnog dogovora
Naredni članakODRŽANA PRESS KONFERENCIJA SINDIKATA POLICIJE USK