Naslovnica Bosna i Hercegovina Austrija će podržati BiH na njenom putu ka EU: “Političari moraju ubrzati...

Austrija će podržati BiH na njenom putu ka EU: “Političari moraju ubrzati reforme”

7
0

Dodala je da se to pokazalo i prije dvije sedmice na sjednici Evropskog vijeća kada su uspjeli da u rezoluciju bude uneseno da će BiH dobiti status kandidata, ali i da je potreban trud na svim stranama

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić izjavila je danas u Sarajevu da su Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan prioritet njenoj zemlji i njoj kao ministrici pravde.

– Mi kao Vlada Austrije ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji – istakla je Zadić uoči panel diskusije “Quo Vadis Bosno i Hercegovino?” u organizaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ministarstva pravde Austrije i Ambasade Austrije u Sarajevu.

Dodala je da se to pokazalo i prije dvije sedmice na sjednici Evropskog vijeća kada su uspjeli da u rezoluciju bude uneseno da će BiH dobiti status kandidata, ali i da je potreban trud na svim stranama.

– Političari u BiH imaju veliku odgovornost da reforme u oblasti vladavine prava, ustavnih promjena i pravosuđa napokon ubrzaju, jer u zadnje tri godine kasne – rekla je Zadić.

Navela je da se raduje da će danas imati priliku diskutovati s predstavnicima civilnog društva na panelu “Quo Vadis Bosno i Hercegovino?” jer oni podržavaju borbu protiv korupcije i vladavinu prava.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler naglasio je da će na panelu biti govora o civilnom društvu u BiH, mladima ali i o zaštiti okoliša.

– Očekujemo od političkih lidera u ovoj zemlji da urade svoj dio posla jer je, nažalost, malo toga urađeno u proteklom periodu – kazao je Sattler.

Dodao je da su preostala još tri mjeseca u kojim se bh. lideri pozivaju da provedu neophodne reforme a nastojanja EU da Izborni zakon bude unaprijeđen neće stati nakon izbora.

Autor: Fena

Prethodni članakNjemačka se priprema za tešku krizu, uvode mjere: “Pred nama su teške godine”
Naredni članak55.000-ti korisnik usluge MojaTV na području Kantona Tuzla

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime