Naslovna BiH Austrija i Slovenija za početak pregovora BiH s EU do kraja godine

Austrija i Slovenija za početak pregovora BiH s EU do kraja godine

Od admin
A+A-
Resetiraj

Govoreći na Godšnjem forumu EU strategije za dunavski region, Schallenberg je na pitanje Fene rekao da su Austrija i Slovenija dobri prijatelji Bosne i Hercegvine, ali ne i jedini.

– Naša pozicija je veoma jasna. Ne želim da postoje dvije klase među zemljama kandidatima, kandidati prve klase i kandidati druge klase – kazao je on.

Naveo je da ne želi da tu budu scene kao iz knjige Georgea Orwella Životinjska farma – da su se sve zemlje jednake, ali da su neke jednakije od drugih.

– To bi bila velika greška EU. Sve što bude urađeno za Ukrajinu i Moldaviju, mora se učiniti na zapadnom Balkanu. Ne možete gledati na istok a ne gledati na jugoistok, odnosno jug, u zavisnosti gdje se nalazite. Zapadni Balkan nije stražnje dvorište, nego centar Evrope. I kakvo god pitanje da rješavamo, migracije, energija… vidimo da su izazovi zapadnog Balkana i naši izazovi. I kao što smo više puta ponovili, želimo početak pregovora o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom – zaključio je Schallenberg.

Slovenska šefica diplomatije je rekla da ove zemlje imaju zajednički cilj – početi pregovore sa BiH do kraja ove godine.

Istaknula je kako je Slovenija podržavala Bosnu i Hercegovinu da dobije status kandidata, a godinu ranije se možda nije moglo ni zamisliti da se nešto takvo dogodi.

– Na nesreću, zbog ruske agresije na Ukrajinu počeli smo ponovo diskutirati u drugačijoj geopolitičkoj atmosferi o procesu proširenja. Nadam se da ćemo do kraja godine početi pregovarački proces – kazala je Fajon.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE