Naslovnica Svijet Austrija od 27. decembra pooštrava mjere

Austrija od 27. decembra pooštrava mjere

110

Kako je izvijestila dr. Reich od ponedjeljka 22. decembra skraćuje se radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata s 23 na 22 sata navečer, uključujući i 31. decembra

Prema odluci austrijske vlade i čelnika devet austrijskih pokrajina, koji su jednoglasno prihvatili prijedlog novo utemeljenog Državnog Krizno-koordinacijskog štaba i stručnjaka s raznih naučnih područja (GECKO), u Austriji od ponedjeljka 27. decembra, zbog preventivnog sprečavanja širenja omikron soja koronavirusa zemljom, na snagu stupaju nove, znatno strože mjere, rekla je u srijedu na konferenciji za novinare u Beču čelnica GECKO-a i glavna direktorica za javno zdravstvo u austrijskom Ministarstvu zdravlja dr. Katharina Reich, potpomognuta poručnikom Norbertom Gerhardom.

Kako je izvijestila dr. Reich od ponedjeljka 22. decembra skraćuje se radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata s 23 na 22 sata navečer, uključujući i 31. decembra. To znači, da je doček Nove godine, koji je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein još prije sedmicu dana najavljivao kao moguć, na kraju ipak “pao u vodu”. Odluka koja će sigurno izazvati buru negodovanja u redovima ugostitelja, hotelijera i organizatora kulturnih i sportskih priredbi, piše Večernji list.

Za tu strogu odredbu posebno se je zalagao bečki gradonačelnik Michael Ludwig, koji je poznat, što se tiče opreza i “zaključavanja”, po strogoći. “GECKO je predložio minimum modus kako bi dobili na vremenu i rasteretili, pije sljedećeg vala, jedinice intenzivne njege. A trenutačno je silazni trend i moramo iskoristiti taj predah da traje što duže i da intenzivna njega dođe do daha”, pojasnila je dr. Reich, predstavivši ostale nove mjere.

Jedna od njih je da se bez označenih sjedećih mjesta, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, smije okupiti najviše 25 osoba, I to po 2G pravilu (cijepljen, prebolio) i uz obveznu FFP2 masku. U zatvorenom prostoru i priredbama s unaprijed označenim sjedećim mjestima, dozvoljeno je okupljanje do 500 osoba, ali samo onih koje su vakcinisane ili preboljele Covid-19. Na priredbama do 1.000 osoba, vakcinisani i preboljeli moraju predočiti i negativan PCR test, a na one do 2.000 ljudi smiju doći samo osobe koje su već tri puta vakcinisane, odnosno dva puta i booster.

No, i one svejedno moraju imati negativni PCR test. Kako je dr. Reich rekla odredba da za necijepljene lockdown ne vrijedi za božićne blagdane, od 24. do 26. decembra, kao i na zadnji dan stare godine 31. decembra i dalje je na snazi. Ono što je austrijska vlada također odlučila je da se i za vrijeme božićnih blagdana i novogodišnjih praznika mora austrijskim građanima omogućiti da odu na testiranje i na vakcinisanje. Također je Austrijancima preporučeno da smanje svoje društvene kontakte.

“Slavimo u malom krugu, sa vakcinisanima, ali prije toga se testirajte”, poručila je šefica austrijskog javnog zdravstva i dodala: “Vezano uz aktuelni, vrlo zabrinjavajući razvoj situacije sa širenjem omikron virusnog soja u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Danskoj i Norveškoj, Austrija pooštrava uvjete i zabranjuje ulazak putnicima iz tih zemalja u zemlju”.

Iznimka su osobe koje su tri puta vakcinisane, no i one, kako ne bi morale u desetodnevnu karantenu moraju uz to, predočiti i negativan PCR test. Kako je potom pojasnila Reich, navedene zemlje biti će već od ovog petka prebačene na listu visokorizičnih zemalja s korona virusnim mutacijama i za njih vrijede navedene nove mjere. Za austrijske državljane i putnike iz zemalja članica EU-a i dalje vrijedi nedavno donesena mjera, da za ulazak u Austriju, a to je 2G + pravilo , a to znači da je ulazak dozvoljen samo vakcinisanim i osobama koje su preboljele covid, uz obvezni PCR test.

U protivnom moraju u 10-dnevnu karantenu. Osim tačno navedenih izuzetaka. Poručnik Gehart apelirao je na Pressici na Austrijance da svakako odu na korona test prije susreta sa svojim bližnjima i prijateljima, a na one koji još nisu vakcinisani da se vakcinišu, odnosno odu po booster. Kako je poručnik istakao, na “omikron se mora brzo reagirati, kako bi se rasteretilo jedinice intenzivne njege”. Dakle, iznenadni obrat u Austriji za sve one koji su planirali u ponoć ispratiti Staru i dočekati Novu godinu u nekom od austrijskih restorana, kafića ili ugostiteljskih lokala. Taj film, zbog omikrona, neće gledati!

Prethodni članakHidajeta decenijama ne zna gdje su joj sestra, zet i njihov dvogodišnji sin
Naredni članakZoran Zaev ponovo podnio ostavku