Naslovnica Bosna i Hercegovina Austrija uvela nova pravila za ulaz u zemlju

Austrija uvela nova pravila za ulaz u zemlju

67

Djeca mlađa od 12 godina koja su u pratnji potpuno vakcinisanih ili preboljelih odraslih osoba ne moraju biti vakcinisana ili imati negativan PCR test

Austrija je danas uvela nova pravila za ulaz u zemlju prema kojima više ne kvalificira neke zemlje posebno rizičnima zbog omikrona, nego uvodi nova pravila koja vrijede za sve zemlje. O sličnom režimu razmišlja se i na razni cijele Europske unije.

U Austriju od danas bez ikakvih ograničenja mogu ući svi oni koji su primili dvije doze i booster dozu vakcine s tim da je booster doza valjana odmah od trenutka vakcinisanja. Oni koji su primili dvije doze vakcine, ali ne i booster, moraju imati i negativan PCR test. Negativni test moraju imati i oni koji su primili jednu dozu Johnson&Johnsona.

Negativan PCR test obaveza je i za sve one koji su preboljeli koronavirus. Oni koji nisu preboljeli virus ili nisu primili dvije doze vakcine ne mogu ući u Austriju bez obaveznog karantina, čak ni ako imaju negativan PCR test.

Što se djece tiče, djeca mlađa od 12 godina koja su u pratnji potpuno vakcinisanih ili preboljelih odraslih osoba ne moraju biti vakcinisana ili imati negativan PCR test. Djeca iznad 12 godina koja su rođena na dan 1. septembra 2006. ili nakon toga moraju imati PCR testove.

Tinejdžeri rođeni prije 1. septembra 2006. moraju ispunjavati sve uvjete kao i odrasli, dakle za ulazak u Austriju moraju imati iili tri doze ili dvije doze odnosno preboljenje uz obavezni PCR test.

Detaljna nova pravila za ulaz u Austriju možete pogledati ovdje.

Autor: Index.hr

Prethodni članakAKTUELNO U USK: OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE OSLOBAĐANJA BUGARA I ČAVNIKA
Naredni članakBlinken: Brzi, teški i jedinstveni odgovor Rusiji ukoliko napadne Ukrajinu