Naslovnica Svijet Austrija uvela nove strožije mjere

Austrija uvela nove strožije mjere

74

U slučaju nepridržavanja kontrola vlasnicima trgovina prijete kazne i do 3600 eura,

A Austriji, koja je potvrdila više od 11.500 novih zaraženih, u utorak su na snagu stupile pojačane mjere protiv pandemije i uključuju obavezne kontrole pristupa maloprodaji samo osobama koje su vakcinisane ili preboljele koronavirus te obavezu nošenja maski FFP2 i na otvorenom ako je razmak manji od dva metra.

U protekla 24 sata potvrđeno je 11.516 novozaraženih, a najveći porast je u Beču, koji bilježi novi rekord s gotovo 3500 novih slučajeva.

Vlasnici maloprodajnih objekata dužni su kontrolirati dokaze o vakcinisanju ili preboljenom koronavirusu i to najkasnije prilikom plaćanja. Pravilo 2G, dakle ulaz samo za vakcinisane i one koji su preboljeli virus je na snazi već duže vrijeme, a od danas su obavezne i kontrole.

U slučaju nepridržavanja kontrola vlasnicima trgovina prijete kazne i do 3600 eura, prenosi javni servis ORF u utorak.

Predstavnici maloprodaje usprotivili su se kontroli s obzirom na to da je za tu mjeru potrebno i dodatno osoblje.

U mnogim trgovačkim centrima kupce stoga kontroliraju samo jednom pri ulazu tako da se izbjegne kontrola pri ulazu u svaku pojedinu trgovinu, prenosi Hina.

Nevakcinisanim je pristup trgovinama koje ne prodaju osnovne artikle, poput supermarketa ili drogerija, i dalje zabranjen.

Istodobno je na snagu stupila i mjera obaveznog nošenja maski FFP2 i na otvorenom ako razmak između osoba nije veći od dva metra.

Maske FFP2 na otvorenom ostat će na snazi najmanje do 20. januara, a od te su mjere izuzeti članovi istog domaćinstva i bliži srodnici.

Prethodni članakU Izraelu više od 500.000 ljudi dobilo četvrtu dozu vakcine protiv Covida
Naredni članakNakon 15 godina Tužilaštvo BiH donijelo odluku o nesprovođenju istrage za granatiranje Tuzle