Naslovnica Svijet BBC: Dvornikov preuzima komandu nad ruskim snagama u Ukrajini

BBC: Dvornikov preuzima komandu nad ruskim snagama u Ukrajini

51

Što se tiče tajminga ruskih operacija u budućnosti, dužnosnik smatra da bi politički imperativi mogli postati važniji od vojnih prioriteta jer Rusija pokušava doći do tačke u kojoj uoči 9. maja, datuma kojim Rusija obilježava pobjedu u Drugom svjetskom ratu, može proglasiti neku vrstu uspjeha

Ruska vojska reorganizirala je komandu svojih operacija u Ukrajini, pa je tako komandovanje okupacionim ruskim snagama preuzeo iskusni general koji je puno vremena proveo na ratištu u Siriji, rekao je zapadni dužnosnik, a prenosi BBC.

Naime, ruske okupacione snage koje su napale Ukrajinu 24. februara bile su organizirane odvojeno, a komande su primale iz regija iz kojih su došle, naveo je dužnosnik.

“Zbog toga smo vidjeli jako lošu koordinaciju ruskih snaga”, rekao je dužnosnik, dodavši da ruske snage nisu uvježbane za funkcioniranje na taj način.

Komandu svih ruskih snaga u Ukrajini sad će preuzeti komandant ruskog južnog vojnog distrikta, rekao je dužnosnik, dodavši da se radi o generalu Aleksanderu Dvornikovu.

“Taj komandant ima jako puno iskustva u ruskim operacijama u Siriji. Zbog toga očekujemo da će se komanda i kontrola poboljšati”, rekao je zapadni dužnosnik za BBC.

Što se tiče tajminga ruskih operacija u budućnosti, dužnosnik smatra da bi politički imperativi mogli postati važniji od vojnih prioriteta jer Rusija pokušava doći do tačke u kojoj uoči 9. maja, datuma kojim Rusija obilježava pobjedu u Drugom svjetskom ratu, može proglasiti neku vrstu uspjeha. Zapadni dužnosnici navode kako bilježe pojedinačno slanje snaga prema Donbasu umjesto pauziranja koje bi ruskoj vojsci omogućilo da se propisno pregrupiše.

“Vidimo tenzije između vojne logike, koja nalaže da se snage propisno pripreme za novu operaciju u Donbasu, što bi im omogućilo da koriste prikladnije taktike i nauče neke od lekcija nakon katastrofalne kampanje kakvu smo vidjeli dosad, i političke operative da se nastavi s operacijom i brzo postigne cilj”, rekao je dužnosnik.

“Ostalo im je manje od 100 bataljona”

Prema procjenama zapadnih službi, Rusiji je ostalo nešto manje od 100 bataljuna sposobnih za provođenje operacija, ali oni tek trebaju biti oformljeni nakon pregrupisanja. To bi značilo da su ruske snage i dalje “značajne”, rekao je dužnosnik, dodajući da je ruska taktika dosad značila da uprkos brojčanoj prednosti nisu uspijevale napredovati u skladu s planom, odnosno da su ih brojčano slabije ukrajinske snage spriječile zahvaljujući znatno pametnijoj taktici i faktoru iznenađenja.

“Ako Rusija ne uspije promijeniti svoju taktiku i postati puno učinkovitija u korištenju alata koji su joj na raspolaganju, tada će teško uspjeti u ostvarivanju čak i ograničenih ciljeva koje je postavila i sigurno ne u vremenu u kojem se nadaju da će ih ostvariti”, zaključio je dužnosnik.

Prethodni članakRafael Nadal još nije počeo trenirati
Naredni članakBlatter i Platini u junu pred sudom zbog prevare