Naslovna BiH BH novinari pozvali nadležne organe da reaguju na napade prema medijskim radnicima

BH novinari pozvali nadležne organe da reaguju na napade prema medijskim radnicima

Od admin
A+A-
Resetiraj

Činjenica da se tek 25,4 posto slučajeva prijavljenih Liniji za pomoć novinarima (FMHL) riješi u korist novinara i novinarki, govori o ukorijenjenoj praksi nekažnjivosti ovih krivičnih djela. Izostanak pravde u ovim slučajevima ne samo da destabilizira novinarsku profesiju, već doprinosi prihvatanju i jačanju kulture nekažnjivosti kao modela ponašanja pojedinaca i društva prema medijskim profesionacima, naročito onima koji rade u nezavisnim medijima i kritički izvještavaju o temama od javnog interesa.

Visokom stupnju nekažnjivosti u miru, treba dodati i podatak da država BiH i njeni entiteti: FBiH i RS nisu kaznili ratne zločine prema novinarima i novinarkma počinjene u periodu 1992-95. U tom periodu mučki je ubijeno, stradalo tokom granatiranja ili nestalo 80 novinara i novinarki, među kojima je bilo i 10 stranih državljana. Ni jedan od ovih zločina nije adekvatno istražen niti su počinitelji kažnjeni. BH novinari su u junu ove godine predali Tužiteljstvu BiH spisak novinara i novinarki i ratnih žrtava. Još jednom su ih pozvali da pokrenu istrage i stvore uvjete za procesuiranje i ovih djela ratnog zločina.

Upravni odbor BH novinara podsjeća i na pokušaj ubistva Željka Kopanje, vlasnika Nezavisnih novina iz Banje Luke u oktobru 1999. godine, kada je eksplodirala bomba ispod njegovog autobobila a on zadobio teške tjelesne povrede. Kopanja je umro 2016. godine ne dočekavši okončanje istrage ovog atentata i kažnjavanje počinilaca.

Pozitivan korak u efikansijem sankcioniranju nasilja prema novinarima i novinarkama u BiH je napravljen kroz imenovanje “kontakt tačaka” – osoba u tužiteljstvima i policiji nadležnim za prijavu napada i vođenje istraga po službenoj dužnosti. Upravni odbor BH novinara skreće pažnju da visok stupanj nekažnjivosti nsvedenih djela neće moći zaustaviti (samo) odgovorni pojedinci, već se mora raditi na tome da cjelokupni pravosudni sistem prihvati vladavinu prava kao svoju profesionalnu vrijednost, a kažnjavanje zločina prema novinarima i novinarkama ne samo kao zakonsku, nego i moralnu obavezu.

Upravni odbor BH novinara poziva sve novinare i novinarke urednike i urednice i druge medijske radnike i radnice da prijavljuju svaku prijetnju i svaki oblik nasilja Liniji za pomoć novinarima (FMHL), policiji i tužilaštvima ili svima zajedno. Jer, višedecenijsku spiralu nasilja prema bosanskohercegovačkim novinarima i novinarkama jedino je moguće zaustaviti stalnim prijavljivanjem slučajeva i privođenjem pravdi njihovih počinitelja, saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

(Vijesti.ba/Fena)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE