Naslovnica Bosna i Hercegovina Biden donio najstrožu mjeru o oružju koju predsjednik može donijeti bez Kongresa

Biden donio najstrožu mjeru o oružju koju predsjednik može donijeti bez Kongresa

1

Biden se nada da će birači na predsjedničkim izborima 2024. godine podržati jaču kontrolu oružja u zemlji u kojoj svake godine od vatrenog oružja pogine više od 40.000 ljudi

Američki predsjednik Joe Biden donio je u utorak navečer uredbu kojom se pojačavaju provjere kupaca vatrenog oružja, najstrožu mjeru koju predsjednik može donijeti bez Kongresa, javlja AP.

Cilj uredbe je i ojačati podršku savezne vlade zakonima u 19 država i u glavnom gradu Washingtonu, kojima se želi spriječiti prodaja oružja koja se zakonski smatraju opasnim.

Bidenova uredba također podstiče sigurno držanje oružja i traži od Savezne trgovinske komisije da istraži kako proizvođači reklamiraju vatreno oružje, posebno maloljetnicima.

Biden se nada da će birači na predsjedničkim izborima 2024. godine podržati jaču kontrolu oružja u zemlji u kojoj svake godine od vatrenog oružja pogine više od 40.000 ljudi.

Republikanci, koji još nisu izabrali protukandidata Bidenu, sigurno će se zalagati za blaže zakone o kupnji i vlasništvu oružja, što podržava i uticajni lobi za vatreno oružje NRA (National Rifle Association).

Neki zagovornici prava na oružje protive se provjerama kupaca tvrdeći da se time krši njihovo ustavno pravo na posjedovanje oružja, a ne sprječava da ga se domognu kriminalci.

Predsjednik je prošle godine potpisao zakon o ograničavanju pristupa oružju, što je prva značajna reforma zakonodavstva o vatrenom oružju u posljednjih 30 godina.

Republikanci su otad osvojili kontrolu nad Predstavničkim domom, čime su praktički onemogućili bilo kakvo novo zakonodavstvo o oružju sljedeće dvije godine, uključujući i Bidenov prijedlog da se zabrani prodaja automatskih pušaka i spremnika municije velikog kapaciteta.

Autor: Fena

Prethodni članakDžeko bez gola 11 utakmica, Island je idealna prilika za prekid “posta”