Naslovnica Bosna i Hercegovina Biden i Putin razgovarat će sutra “kasno navečer”

Biden i Putin razgovarat će sutra “kasno navečer”

68

Horne je rekla da je Biden razgovarao s čelnicima širom Evrope o situaciji na granici s Ukrajinom

Američki predsjednik Joe Biden razgovarat će sutra s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopćila je Bijela kuća, dok Washington smišlja zajednički odgovor na rusko vojno jačanje na granici Ukrajine s evropskim saveznicima.

Biden i Putin će razgovarati o nizu tema, uključujući nadolazeće sigurnosne razgovore između zemalja, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne u saopćenju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je Reutersu da je poziv planiran za “četvrtak kasno navečer”, bez daljnjih pojašnjenja.

Horne je rekla da je Biden razgovarao s čelnicima širom Evrope o situaciji na granici s Ukrajinom, dok su dužnosnici Bidenove administracije bili u kontaktu s NATO-om, Evropskom unijom i Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju.

Moskva je uzbunila Zapad okupljanjem desetaka hiljada vojnika u blizini Ukrajine u posljednja dva mjeseca, nakon zauzimanja ukrajinskog poluotoka Krima 2014. i potpore separatista koji se bore protiv kijevskih trupa u istočnoj Ukrajini.

Rusija poriče da planira napad na Ukrajinu i kaže da ima pravo premještati svoje trupe na vlastitom tlu kako želi.

Autor: Fena

Prethodni članakDvije osobe poginule u padu helikoptera
Naredni članakWHO: Kraj akutne faze pandemije moguć u 2022. godini