Naslovnica Svijet Biden: Izbrisat ćemo 15 posljednjih godina ruske ekonomije, počinili su velike zločine

Biden: Izbrisat ćemo 15 posljednjih godina ruske ekonomije, počinili su velike zločine

48

Biden je također govorio na zakonodavnoj konferenciji za građevinske poslove o civilnim ukrajinskim tijelima pronađenim u Buči, gradu koji je okupirala ruska vojska

U svjetlu novih sankcija protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da je namjera sankcija da uguši sposobnost Rusije da razvija svoju ekonomiju u godinama koje dolaze.

Govoreći na konferenciji Sjevernoameričkog sindikata građevinarstva u Washingtonu, Biden je rekao da ruski napad na Ukrajinu uključuje velike ratne zločine, javlja UPI.

– Predviđa se da će koraci koje smo već poduzeli smanjiti bruto domaći proizvod Rusije za dvocifrene brojke samo ove godine – rekao je Biden na sindikalnom skupu.

– Samo za godinu dana naše sankcije će vjerovatno izbrisati posljednjih 15 godina ruske ekonomske dobiti i zato što smo Rusiju odsjekli od važnih tehnologija poput poluprovodnika i sigurnosti šifriranja i kritičnih komponenti kvantne tehnologije koje su im potrebne da budu kompetitivni u 21. vijeku – rekao je Biden na tom događaju.

Biden je također govorio na zakonodavnoj konferenciji za građevinske poslove o civilnim ukrajinskim tijelima pronađenim u Buči, gradu koji je okupirala ruska vojska.

– Civili su hladnokrvno pogubljeni, a tijela su im bačena u masovne grobnice – rekao je Biden.

Biden je pozvao odgovorne nacije da se “udruže kako bi ove počinioce pozvali na odgovornost”.

Prethodni članakIz Evrope protjerano na stotine ruskih diplomata, sada je to učinila i Austrija
Naredni članakHusref Musemić više nije trener Tuzla Cityja, iz kluba pojasnili odluku