Naslovnica Svijet Biden: Izbrisat ćemo 15 posljednjih godina ruske ekonomije, počinili su velike zločine

Biden: Izbrisat ćemo 15 posljednjih godina ruske ekonomije, počinili su velike zločine

25

Biden je također govorio na zakonodavnoj konferenciji za građevinske poslove o civilnim ukrajinskim tijelima pronađenim u Buči, gradu koji je okupirala ruska vojska

U svjetlu novih sankcija protiv Rusije, američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da je namjera sankcija da uguši sposobnost Rusije da razvija svoju ekonomiju u godinama koje dolaze.

Govoreći na konferenciji Sjevernoameričkog sindikata građevinarstva u Washingtonu, Biden je rekao da ruski napad na Ukrajinu uključuje velike ratne zločine, javlja UPI.

– Predviđa se da će koraci koje smo već poduzeli smanjiti bruto domaći proizvod Rusije za dvocifrene brojke samo ove godine – rekao je Biden na sindikalnom skupu.

– Samo za godinu dana naše sankcije će vjerovatno izbrisati posljednjih 15 godina ruske ekonomske dobiti i zato što smo Rusiju odsjekli od važnih tehnologija poput poluprovodnika i sigurnosti šifriranja i kritičnih komponenti kvantne tehnologije koje su im potrebne da budu kompetitivni u 21. vijeku – rekao je Biden na tom događaju.

Biden je također govorio na zakonodavnoj konferenciji za građevinske poslove o civilnim ukrajinskim tijelima pronađenim u Buči, gradu koji je okupirala ruska vojska.

– Civili su hladnokrvno pogubljeni, a tijela su im bačena u masovne grobnice – rekao je Biden.

Biden je pozvao odgovorne nacije da se “udruže kako bi ove počinioce pozvali na odgovornost”.

Nisvet Jusić
Prethodni članakIz Evrope protjerano na stotine ruskih diplomata, sada je to učinila i Austrija
Naredni članakHusref Musemić više nije trener Tuzla Cityja, iz kluba pojasnili odluku