Naslovnica Svijet Biden: SAD će “odlučno odgovoriti” ako Rusija napadne Ukrajinu

Biden: SAD će “odlučno odgovoriti” ako Rusija napadne Ukrajinu

69

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, nekoliko dana nakon što je održao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tenzijama u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden dao je do znanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici i partneri “odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki navodi se da je američki predsjednik Biden to poručio nakon razgovora s Zelenskim, nekoliko dana nakon što je održao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tenzijama u Ukrajini.

“SAD i njihovi saveznici i partneri odlučno će odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu. Čelnici su izrazili potporu diplomatskim naporima, počevši sljedeće nedjelje bilateralnim američko-ruskim dijalogom o strateškoj stabilnosti, zatim kroz Vijeće NATO-Rusija te u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju”, navela je Psaki.

U saopštenju se dodaje da je Biden naglasio je predanost SAD-a i njihovih saveznika principu “ništa o vama bez vas”, potvrdivši ponovo predanost njegove zemlje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Biden je također izrazio podršku mjerama za izgradnju povjerenja za deeskalaciju napetosti u Donbasu i aktivnu diplomatiju kako bi se unaprijedila provedba sporazuma iz Minska, kao podrška Normandijskom formatu”, navodi se u saopštenju.

Rusija je nedavno okupila desetine hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice. Taj potez izazvao je zabrinutost među saveznicima u NATO-u da bi Moskva mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Prethodni članakOstavka Mirsada Kukića je imperativ, ako se ne desi izlazimo iz Vlade TK
Naredni članakČelik sutra ne putuju u Tuzlu na gostovanje Slobodi