Naslovnica Unsko-sanski kanton BIHAĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA BUGARA I ČAVNIKA

BIHAĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA BUGARA I ČAVNIKA

47

– Na današnji dan prije 27 godina jedinice 502. viteške brigade Petog korpusa ARBIH oslobodile su područje Bugara i Čavnika. Radilo se o dobro isplaniranoj akciji, kako bi se potisnuo agresor koji je svakodnevno prijetio naseljenim područjima Izačića, Vikića, Male Peći i Gate, ali i samom Gradu Bihaću. Ispred spomen obilježja, baš kao i ranijih godina, i danas je na prigodan način obilježena godišnjica oslobađanja ovog područja…
BIHAĆ, 26. januara – Iscrpljeni u borbama na više frontova i sa minimalnom količinom naoružanja, pripadnici 5. korpusa su tog hladnog januarskog dana ratne 1995-te godine morali osigurati pobjedu i trajno osloboditi okupirana područja u rejonu Bugara i Čavnika uz samu granicu sa Hrvatskom. Bila je to ujedno posljednja i jedna od natežih ratnih godina u BiH. Od ovog herojskoj poduhvata prošlo je 27 godina. Vrijeme međutim nije izbrisalo sjećanje na poginule pripadnike 5. Korpusa.
Oslobađanjem Bugara, uklonjena je opasnost za okolna naselja Vikići i Izačić ali i za cijelo područje Bihaća. Građani su odahnuli a Komanda 5. korpusa stvorila je pretpostavke za planiranje daljih vojnih operacija. Obilježavanje presudnih događaja poput ovog obaveza je kantonalnih i gradskih vlasti.
I ovom prilikom, kako je rečeno, važno je pamtiti da je tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, braneći Bihaćki okrug, samo na području Bugara, u sudbonosnim borbama živote dalo više od 80 boraca Petog korpusa Armije Republike BiH.


Izvor: RTV USK

Prethodni članakPrijatelj Keanua Reevesa tvrdi da je glumac dobar dio zarađenog podijelio
Naredni članakNove mjere u Kantonu Sarajevo: Uvodi se VPT pravilo za sve smještajne kapacitete