Naslovnica Unsko-sanski kanton BIHAĆ/SARAJEVO: POČELA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA FBIH

BIHAĆ/SARAJEVO: POČELA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA FBIH

56

– Kako je Zakon tek stupio na snagu, mnogim roditeljima nisu jasne njegove brojne odredbe. Tim povodom, smo istražili proceduru oko priznavanja prava koja iz njega proističu…
BIHAĆ/SARAJEVO, 22. januara – Krajem prošle godine u Federaciji je na snagu stupio Zakon o roditeljima njegovateljima. Primjena ovog zakona omogućava roditeljima djece sa teškim oblikom invaliditeta da ostvare mjesečnu naknadu u visini najniže plate u FBiH, te pravo na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Kako je Zakon tek stupio na snagu, mnogim roditeljima nisu jasne njegove brojne odredbe. Tim povodom, smo istražili proceduru oko priznavanja prava koja iz njega proističu.
Stupanjem na snagu federalnog Zakona o roditeljima njegovateljima, prvi put je u BiH regulisano da će roditelj koji ostvaruje status njegovatelja biti tretiran kao da je u radnom odnosu, što znači da će primati mjesečnu naknadu u visini najniže plate u Federaciji.
Prvi korak ka ostvarenju ovog prava jeste da se roditelj javi u Institut za medicinsko vještačenje radi ponovnog određivanja invaliditeta djeteta, koje je potrebno platiti, a nakon toga je se javlja u Centar za socijalni rad.
Ovim zakonom nisu u cjelosti zadovoljni roditelji djece čiji invaliditet je ispod 100 %, jer ne ostvaruju ista prava, a kažu njihova djeca i oni kao roditelji imaju iste probleme. Žale se i na odredbu kojom se kaže da u ovu kategoriju ne spada roditelj čije dijete može biti samostalno duže od 4 sata.
U Centru za socijalni rad objašnjavaju da „ako dijete ide u školu, ako mu je nakon 4 sata potreban pomoć roditelja moći će ostvariti pravo, ali ako dijete može boraviti duže od 4 sata, zakon je predvidio tako da roditelj neće moći ostvariti pravo“.


Izvor: RTV USK

Prethodni članakKo može zaustaviti Milorada Dodika?
Naredni članakVelika Britanija: Bićemo uz Ukrajinu, ali malo vjerovatno da ćemo poslati vojsku