Naslovnica Svijet Bivša državna sekretarka MUP-a Srbije sinoć ponovo uhapšena

Bivša državna sekretarka MUP-a Srbije sinoć ponovo uhapšena

104

Ona se tereti za krivično djelo trgovina uticajem za koje je zaprijećena kazna zatvora između jedne i osam godina

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u petak uveče je ponovo sprovedena u pritvor, piše RSE.

To je potvrdio MUP u saopštenju u kojem se navodi da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili D. H. i sproveli je u pritvorsku jedinicu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Nezvanične informacije o privođenju Dijane Hrkalović ranije su objavili pojedini beogradski mediji.

Ona se tereti za krivično djelo trgovina uticajem za koje je zaprijećena kazna zatvora između jedne i osam godina.

Kako navodi MUP, Apelacioni sud u Beogradu je 24. decembra, postupajući po žalbi Tužilaštva za organizovani kriminal, ukinuo rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu o ukidanju pritvora D. H. i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu donijelo je rješenje o određivanju pritvora, nakon čega su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili D. H. i sproveli je u pritvorsku jedinicu, saopštio je MUP.

Za šta se tereti?

Dijana Hrkalović je u prethodno pritvoru bila od 15. oktobra do 10. decembra.

Prema optužnom prijedlogu Tužilaštva za organizovani kriminal, bivša državna sekretarka MUP Srbije tereti se za krivično djelo trgovine uticajem u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića u Beogradu, odnosno da je uticala na bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića da ne dostavi blagovremeno pojedine izvještaje nadležnom tužilaštvu u vezi sa tim teškim krivičnim djelom.

Optužnicom su obuhvaćeni i Dejan Milenković, kao i bivši načelnik novosadske poilicije Milorad Šušnjić.

Milenkoviću i Šušnjiću na teret se stavlja zloupotreba službenog položaja. Hrkalović je negirala krivicu.

Inače, za ubistvo Vlastimira Miloševića, koje se dogodilo početkom 2017. bili su optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković ali su kasnije pravosnažno oslobođeni.

Belivuk i Miljković, uhapšeni februara ove godine, u optužnici koje je 15. oktobra potvrdilo Posebno odjeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu zajedno sa još 30 osoba terete se za najteža krivična djela, ubistva, otmicu, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Ko je Dijana Hrkalović?

Dijana Hrkalović je rođena 1987. godine u Beogradu, a prema podacima iz biografije sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je prenio portal Istinomjer, osnovne i master studije psihologije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a nakon toga upisala je doktorske studije psihologije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju odbranila je 2020. godine.

Kako se dodaje, u Bezbjednosno – informativnoj agenciji (BIA) radila je do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbjednosti.

Portal Istinomjer je podsjetio i da je Hrkalović na izborima za Skupštinu Beograda 2012. godine, kao dvanaesta na listi Srpske napredne stranke Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić izabrana za odbornicu u Skupštini Beograda.

Poslove zamjenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, dodaj se, obavljala je od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mjestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na poziciji državne sekretarke MUP bila je od jula 2017. do maja 2019. godine. Hrkalović nakon toga nije imala javnu funkciju.

Prethodni članakBIHAĆ: POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U ZDRAVSTVU USK-A
Naredni članakŠarović poručio Dodiku: Boriš se na život i smrt i ne biraš laži