Naslovnica Bosna i Hercegovina Bivši ukrajinski ministar tvrdi: Još jedna zemlja se priključuje ratu protiv Ukrajine

Bivši ukrajinski ministar tvrdi: Još jedna zemlja se priključuje ratu protiv Ukrajine

45

Smatra da je to užasan čin države koja je donedavno bila veliki ukrajinski prijatelj, a koju Ukrajinci smatraju bratskom nacijom

Ruska agresija na suverenu državu Ukrajinu traje već danima, a prema tvrdnjama bivšeg ukrajinskog ministra odbrane, tom napadu priključit će se još jedna zemlja.

Andriy Zagorodnyuk, bivši ministar odbrane Ukrajine, tvrdi kako će Bjelorusija objaviti rat Ukrajini, piše novinar Guardiana iz Lavova Luke Harding.

“Bjelorusija će se vrlo vjerovatno priključiti ruskom ratu protiv Ukrajine. Ratovat će na ruskoj strani. Postoji informacija kako se zračne trupe ukrcavaju na avione u Bjelorusiji kako bi ušli u Ukrajinu”, tvrdi Zagorodnyuk.

Smatra da je to užasan čin države koja je donedavno bila veliki ukrajinski prijatelj, a koju Ukrajinci smatraju bratskom nacijom.

“Ukrajina i Bjelorusija nikad nisu bili u ratu jedna protiv druge tokom stotina godina historije”, navodi Zagorodnyuk.

Kako piše, vjeruje da je za to odgovoran samo jedan čovjek.

“Jedini razlog za to, kako vjerujemo, je lični zahtjev predsjednika države koji zavisi od Putina u svom djelovanju”, zaključuje Zagorodnyuk.

Ovu informaciju potvrdio je i australski reporter Bryce Wilson koji tvrdi da se jedinice specijalnih snaga već ukrcavaju, a planiraju sletjeti u blizini Kijeva.

Belarus is officially planning to invade Ukraine and enter this war.

— Bryce Wilson (@brycewilsonAU) February 27, 2022

Prethodni članakSnimci iz Harkova: I dalje se vode borbe, vojna vozila u plamenu
Naredni članakKijev je odolio, Rusi ulaze u Harkov i još jedan grad, u napadima ima ubijene djece