Naslovnica Unsko-sanski kanton BOLESTI OVISNOSTI O ALKOHOLU, CIGARETAMA I NARKOTICIMA: PRVE LINIJE BORBE I ODBRANE...

BOLESTI OVISNOSTI O ALKOHOLU, CIGARETAMA I NARKOTICIMA: PRVE LINIJE BORBE I ODBRANE SU U ŠKOLAMA

44

– Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona provodi više aktivnosti vezanih za bolest ovisnosti u koje spada alkoholizam, te ovisnost o psihoaktivnim supstancama i nikotinu. Ova kampanja počela je u martu i nastavit će se tokom godine. Jedna od ciljnih i rizičnih grupa koja je obuhvaćena aktivnostima su učenici viših razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolci…
USK, 12. aprila – Problem ovisnosti je socijalni i zdravstveni problem današnjice. U cilju suzbijanja pojave i posljedica ovisnosti o alkoholu, nikotinu i psihoaktivnim supstancama, Zavod za javno zdravstvo USK provodi kampanju u koju su uključene i anonimne ankete učenika viših razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolaca. U OŠ ‘Ostrožac’ učenici su ovaj anketni test ocijenili korisnim.
Inače, u kojoj mjeri je ovaj problem sveprisutan u stvarnosti, svjedoči niz činjenica. Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo u posljednje tri godine registrovano je podatak da je više od 100 osoba tražilo stručnu pomoć i podršku u cilju rješavanja problema ovisnosti. Kako se sa ovim problemom susreće najčešće mlađa populacija, škole su idealna mjesta na kojima se treba podizati svijest o štetnosti nikotina, alkohola, te psihoaktivnih supstanci.
Predavanja će se realizovati u svim osnovnim i srednjim školama USK. Kada je u pitanju konkretno osnovna škola Ostrožac u Cazinu, osim Zavoda, ostvarena je saradnja i sa drugim ustanovama u cilju podizanja svijesti kod učenika, ali i stvaranja bezbjednijeg i sigurnijeg okruženja tokom boravka u školi.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakPreokret u slučaju Halilhodžić: Jedan od otpisanih igrača mu oprostio, čekaju se još dvojica
Naredni članakPrvi je dan ramazana, u Sarajevu veliki redovi za ramazanske somune