Naslovnica Unsko-sanski kanton BOSANSKA KRUPA ZASLUŽENO U STATUSU GRADA: PREDSTAVNIČKI DOM ODOBRIO DODJELJIVANJE STATUSA GRADA...

BOSANSKA KRUPA ZASLUŽENO U STATUSU GRADA: PREDSTAVNIČKI DOM ODOBRIO DODJELJIVANJE STATUSA GRADA ZA ŠEST OPĆINA

82

– Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je na sjednici, po skraćenom postupku, prijedloge šest zasebnih zakona koji za šest sadašnjih općina nalažu njihovo administrativno proglašenje gradovima. To su općine: Bosanska Krupa, Orašje, Lukavac, Konjic, Stolac i Zavidovići…
SARAJEVO, 21. decembra – Za Stolac, predloženi zakon prvobitno nije dobio potrebnu većinu glasova tokom općeg izjašnjavanja zastupnika elektronskim putem, zbog čega je odmah potom iz zastupničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH zatražena pauza u radu sjednice, a po isteku pauze, zakon je prihvaćen tokom zatraženog pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika prozivkom.
Protivnici su također govorili da ne treba djelovati protivustavno usvajanjem ovakvih zakona, do eventualnog usklađivanja ustavnih odredbi FBiH s odredbama Zakona o principima lokalne samouprave.
Zagovornici su, pak, kao jedan od argumenata isticali da bi neprihvatanje značilo ‘apsolutnu nepravdu’ budući da je ranije, na osnovu istih kriterija, status grada dobilo 15 dotadašnjih općina u FBiH.
Sjednica je po završetku ove tačke dnevnog reda nastavljena narednim temama.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakPOLJOPRIVREDA I USK: ZAVRŠNO SABIRANJE EFEKATA UZ ISPLATU POTICAJNIH SREDSTAVA
Naredni članakPRED IZBOR SPORTISTE GODINE U BIH: U BIHAĆU ODRŽAN DRUGI PO REDU SASTANAK ORGANIZACIONOG ODBORA