Naslovnica Svijet Britanci objavili novu kartu, zabilježene dvije ukrajinske kontraofanzive

Britanci objavili novu kartu, zabilježene dvije ukrajinske kontraofanzive

73

Današnja promjena na britanskoj karti pokazuje da bi se zaista u bliskoj budućnosti mogla povesti bitka za Herson

Britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novu kartu temeljenu na vlastitim obavještajnim podacima o stanju na ratištima diljem Ukrajine.

Ranije ove sedmice na britanskim kartama u više navrata bile su vidljive velike promjene na sjeveru. Danas na sjeveru, prema britanskim obavještajcima, više nema ruskih trupa ni u borbi na tlu (izuzev bombardiranja gradova). Cijeli sjever Ukrajine Britanija smatra područjem pod kontrolom Ukrajinaca.

No danas su vidljive i neke važne promjene na jugu. Naime, Britanci bilježe dva ukrajinska protunapada na krajnjem jugu zemlje, a zabilježena je i jedna značajna promjena. Još jučer su Britanci područje sjeverno od grada Hersona smatrali teritorijem koji kontroliraju Rusi. Danas navode da se na tom području vode borbe.

Već sedmicama se priča o tome da bi Ukrajinci mogli pokušati osloboditi grad Herson, najveći grad koji su Rusi dosad zauzeli. Na prilazima gradu vode se žestoke borbe, a od prvog dana okupacije unutar grada zabilježeno je više protesta protiv ruske okupacije.

Današnja promjena na britanskoj karti pokazuje da bi se zaista u bliskoj budućnosti mogla povesti bitka za Herson.

Danas

Jučer

Prethodni članakPogledajte reakciju Salihamidžića nakon što je Bayern izvukao Villarreal
Naredni članakRasim Ljajić teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, vozač poginuo